Finans Nyhet

Finsk konflikt kostar miljarder

Publicerad

Först om vecka träffas parterna ånyo i den finländska papperskonflikten. Då har industrin stått stilla i en månad och kostat landet över elva miljarder kronor.

– Konflikten hotar landets ekonomi, säger statsminister Matti Vanhanen.

Samtidigt fortsätter sympatiåtgärderna i Sverige med en övertidsblockad signerad Pappers. Dessutom har fyra andra LO-förbund täckt upp med egna åtgärder.

Sexton finskägda pappersbruk i Sverige berörs av blockaden, och problem har redan uppstått.

Annons

– Inledningsvis var blockaden mildare, efter månadsskiftet har riskerna blivit större för svårare konsekvenser, säger Göran Swanström på Sveriges skogsindustrier.

Nymölla har drabbats av stopp, och ett antal tusen ton har inte kunnat produceras.

På nationaldagen stod det också stilla i Nyboholm och Pauliström, men det berodde mest på att dagen blivit röd och tanken var att arbetet skulle utföras på övertid.

Annons

– Om vi ska trappa upp ytterligare har vi ännu inte tagit ställning till, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Det var på söndagen som arbetsgivarorganisationen Skogsindustrin först accepterade och sedan Pappersförbundet avvisade budet från riksförlikningsmannen Juhani Salonius.

Lennart Olovsson säger att budet var omöjligt att ta, framför allt på tre av punkterna.

Annons

Dels att arbetsgivaren skulle ha ensidig rätt att beordra drift under jul och midsommar, dels ha rätt att kalla in entreprenörer som skulle göra pappersarbetarnas jobb, dels att införa möjlighet till permitteringar.

Nu dröjer det till nästa måndag innan parterna träffas på Juhani Salonius kontor igen.

Konflikten, som enligt Skogsindustrins beräkningar kostar landet omkring 360 miljoner kronor varje dag, har då kostat uppemot elva miljarder.

Statsminister Matti Vanhanen (c) beklagade på måndagen att medlingsbudet inte godkändes.

– Nu måste parterna absolut fortsätta förhandlingarna, vädjade Vanhanen enligt FNB.

Den utdragna konflikten hotar landets ekonomi.

Söndagens ratade medlingsbud inte bara förlänger konflikten, utan gör också att den utvidgas då flera finländska fackförbund aviserade stödåtgärder.

Elbranschernas fackförbund, kemifacket, Byggnadsförbundet och Tjänstemannaförbundet anslöt sig på måndagen. Tidigare har Trä- och specialbranschernas förbund utfört sympatihandlingar.

Finländska Metall beslöt dock att tillsvidare inte inleda några stödåtgärder.

TT

Annons