Helg Helg

Julklappstips: Bokaktuella Johan Magnusson om Sveriges bästa vinkällare

Taggar i artikeln

Jul lagring Magnusson Fine Wine vin
Bokaktuella Johan Magnusson, grundare och vd, Magnusson Fine Wine. Foto: Magnusson Fine WineBokaktuella Johan Magnusson, grundare och vd, Magnusson Fine Wine. Foto: Magnusson Fine Wine
Bokaktuella Johan Magnusson, grundare och vd, Magnusson Fine Wine. Foto: Magnusson Fine Wine
Publicerad

Johan Magnusson är ”Årets Dryckesprofil 2021” och även aktuell med boken ”Trettio vinkällare. Konsten att lagra och njuta av vin”, en bok om att lagra vin samt besök i trettio olika vinkällare med anonyma ägare.

Johan Magnussons unika vinlagringsverksamhet, Magnusson Fine Wine, på Grevgatan i Stockholm har nu funnits i snart fjorton år och han har precis kommit ut med en ny bok, ”Trettio Vinkällare – Konsten att lagra och njuta av vin”.

För den som arbetar med och inom finansbranschen börjar kanske fundera på arbitragemöjligheter och investeringskalkyler. Men Johan Magnusson lägger fram många bra argument i boken varför vinmarknaden och vinupplevelser inte alls är som andra marknader.

Uttryckt i finansiella termer är vinmarknaden inte en perfekt marknad eftersom viner kan köpas för väldiga summor av en person och vara rätt ointressant för en annan. Det torde väl då finnas utrymme för arbitrage. Nej, det tycker inte Johan Magnusson som hävdar att vin är personligt. Och det är dessutom så svårt att veta värdet på en lagrad flaska; vad du själv tycker om vinet är ju så personligt.

Annons

– Vinvärldens bästa viner dricks oftast av personer som inte kan något om vin. Olika kulturer och olika människor sätter så olika värde på olika viner. Det gör att värdet på ett vin näst intill omöjligt att avgöra. Det är så många faktorer som inte är marknadsmässiga, värdet av en flaska lagrad länge är högst personligt, skriver Johan Magnusson i boken.

De dyraste vinerna kan ibland drickas mest för att skryta och kanske inte alltid av en person som känner så mycket om de olika nyanserna, jämfört med en väldigt kunnig person, som kan uppleva hundratals nyanser i ett och samma vin.

Spänningen som uppstår är också att du inte vet hur resultatet blir för en flaska vin som legat länge.

Annons

– Orden liv och levande beskriver den tidsrymd som förflyter mellan vinets födelse och död, skriver Johan Magnusson i boken.

Karaktären i ett gammalt vin skapas i den miljö det ligger och man kan ju aldrig veta hur årets skörd passar för en lagring på 20 år. Man kan bara ana. Det man månne kan veta är att det torde vara en stark upplevelse när väntan varit så lång.

– Det ryms så mycket mänsklighet i en flaska vin – från den som producerar vinet till dig som öppnar det, säger Johan Magnusson.

Annons

Orden får en att tänka till. Att dricka vin är en högst personlig och emotionell upplevelse. Att ta fram ett tjugo år gammalt vin kan innebära minnen från en resa med en speciell person. Eller ett inköp som skedde vid ett speciellt tillfälle. Samma flaska kan ha köpts i bulk av någon annan. Två olika personer kan uppleva helt olika saker i samma vin.

Skynda långsamt

Johan Magnussons bästa råd när du ska bygga en vinkällare är att inte köpa alla viner på en gång bara för att fylla källaren. Han har varit med länge och har sett det hända så många gånger. Det intressanta är att smak och önskningar ändras mycket under åren; du kan inte veta vad du tycker om när vi talar om tjugo eller trettio år framåt i tiden.

Vi får i boken besöka trettio olika vinkällare där ägaren är anonym. Här får vi verkligen besöka några unika pärlor som kan tjäna som inspiration när du bygger din källare.

Att smaka ditt vin

Ett annat råd från Johan Magnusson, som klingar fint i mitt öra, är att ta det lugnt, nästan lite yogamässigt, när du provar ett vin. Njuta och känna efter. Inte prata så mycket utan känna efter. Många smaker tittar fram först efter en stund.

Kallt, stilla och mörkt

När du lagrar ett vin och det ska räcka länge är det viktigt att vinet ligger i stabil temperatur. Ju lägre temperatur desto mindre händer i vinet och desto längre håller det. Den ideala temperaturen är 12-14 grader och det bör vara stabilt. Temperaturen kan också vara lägre så länge den inte fluktuerar över säsongen. Det krävs också en viss luftfuktighet och detta är för att korken ska hålla sig tät och må bra.

Vinet är också ljuskänsligt så därför är flaskorna mörka och det passar fint att lagra vinet i mörka källaren. Det är också en orsak till att flaskor som hittas i skeppsvrak på sjöbotten håller så många år. Där är det kallt, stilla och mörkt.

Kork eller kapsyl?

Detta med kork eller inte är en fråga för sig; kork är ett naturmaterial och känns därför det bättre. Men kapsyl är säkert för vinet och egentligen det mest stabila. Dock ger ju andningen i korken en viss oxidation och det är vi ju, under rätta förhållanden, ute efter. Så det finns både fördelar och nackdelar med såväl kork som med kapsyl.

Dekantera eller lufta?

Ett kapitel i boken som är särskilt användbart handlar om servering av vin. Här lär du dig allt från temperaturer, val av glas till hantering av flaskan.

Här går Johan Magnusson igenom det absolut vanligaste missförståndet vad gäller servering av vin: när gör man dekantering och när gör man luftning. Mysteriet är så ofta diskuterat att jag lämnar detta till läsning i boken och låter Johan Magnusson svara på denna intrikata fråga där.

Boken är bästa julklappen till den som är på väg att bygga en källare. Snygg och intressant att läsa från pärm till pärm men också som ett uppslagsverk. Den grafiska designen är gjord av Kent Nyberg för Thomas Eriksson Arkitektur & Design AB. Stellan Herner står för fotograferingen. Den är vacker att lägga fram i vackert julrött. Den finns både i en engelsk och en svensk version.

Avslutningsvis är Johans ord lovande. ”No longer a man cave” visar på att allt fler kvinnor också bygger upp en vinkällare.

”Trettio Vinkällare – Konsten att lagra och njuta av vin” finns att köpa på bland annat Adlibris, på svenska och på engelska.

>> https://www.adlibris.com/se/bok/trettio-vinkallare-konsten-att-lagra-och-njuta-av-vin-9789185759132

>> https://www.adlibris.com/se/bok/thirty-winecellars—the-art-of-ageing-and-appreciating-wine-9789185759149

Och där higtar du även ”Vinkällarboken”

>> https://www.adlibris.com/se/bok/vinkallarbok-9789185759125

Hela Finrummet denna vecka >>

Lisa Lönners krönika: Om längtan efter personlig service

Julklappstips: Bokaktuella Johan Magnusson om Sveriges bästa vinkällare

En fristående vinkyl för lyxsegmentet

Affärslunchindex: Lättare jullunch på sofistikerade Bobergs

Så lagar du Nobelmiddag hemma

Annons