HelgHelg

Dryckestips: Whisky från Sverige

Whiskey, FinrummetWhiskey, Finrummet
Publicerad

De svenska whiskyföretagen som började poppa upp som svampar för cirka tio år sedan har börja leverera riktigt bra produkter.

Lisa Lönner

Jag är delägare i ett whiskybolag som startats av mina gamla kompisar från Handelshögskolan. Det ska erkännas, jag tycker inte ens om whisky. Det är lite för starkt för mig, men det finns otroligt många doftaspekter i en sprit som lagras så länge på fat av olika träslag och olika ålder. 

Whisky har varit en intressant dryck att lära känna, inte för att jag tycker om det utan för att det har så otroligt många aspekter att nörda ner sig i. För det är inte whiskey förrän den har legat på fat i mer än tre år. Det innebär att whisky är rätt dyrt att tillverka då det till en början krävs höga investeringar.  

Några förutsättningar som krävs för bra whisky är nämligen tillgång till stora mängder kallt vatten och finns det ju gott om i våra många av sjöar och floder.  Dessutom behövs oftast ett nedlagt industriområde för tillverkning och dessutom bra tillgång till odling av malt.

Annons

Som en slump var nyligen Mackmyras produktionschef på middag i min restaurang. Från Mackmyra kan du välja rökig eller orökig (som heter Elegant). Den kan vara lagrad på amerikanska fat, sherryfat, portvinsfat, nygjorda ekfat etc och liknande.

Eftersom vi är ett land där skog och trä är en riktig basindustri ser jag också fram emot att det börjar tillverkas svenska fat. Just nu tillverkas Mackmyras fat främst i Tyskland, Spanien och USA och det kan jag tycka är lite synd. 

Här är de svenska whiskytillverkarna som jag känner till, det finns säkerligen fler.

Annons
 • Agitator Whisky, Arboga
 • Gammelstilla Whisky–Torsåker i Gästrikland
 • Gotland Whisky –Roma på Gotland
 • Gute destilleri –Havdhem påGotland
 • High Coast Whisky (fd. Box Whisky) –Ådalen i Ångermanland
 • Mackmyra Whisky –Gävle i Gästrikland
 • Nordmarkens Destilleri –Årgäng i Värmland
 • Norrtelje Brenneri –Norrtäljei Roslagen
 • Smögen Whisky –Hunnebostrand i Bohuslän
 • Spirit of Hven –Backafallsbyn på Ven utanför Skåne
 • Tevsjö Destilleri –Järvsö i Häslingland
 • Uppsala Destilleri –Uppsala i Uppland
 • Vattudalen Whisky –Strömsund i Jämtland

Spirit of Hven Charlies Wagon Single Malt Whisky

Ett destilleri som arbetat länge och därmed har fin lagrad whisky. Här är en rökig whiskyför den som gillar detmed inslag avtorkad frukt, kanel, knäck, pomerans, jod och nougat. Denna whisky har lagrats fem till tio år på ekfat om 185-500 liter. Eksorterna faten var gjorda av var framförallt robur, petraea, alba och muehlenbergii. Flaskorna vaxas för hand.
Produktnummer: 40314
Pris: 1 195 kr

Smögen 100 proof Sherry quarters

Smögen Whisky håller en hög kvalitet. Denna är lagrad på sherryfat och här finns en nyanserad, påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, vanilj, tjära, kanel och pomerans.
Produktnummer:40818
Pris: 795 kr

Solera 02 High Coast Distillery

Solera betyder att man lagrar flera olika årgångar tillsammans. Rökigt tycker ju riktiga whiskyälskare är lite fjolligt, så då köper vi en whisky med i grunden otroligt hög kvalitet vilket fd Box numera HighCoast kan leverera. Denna är inte rökig och finns på bolaget. Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula päron, aprikos, honung, vaniljfudge, hasselnötter, kanel och pomerans.
Produktnummer: 41004
Pris: 895:-
 

Annons
Annons