Finans Nyhet

Finansoro ger rekordbilligt flyg

Publicerad

Största prisraset rör städer som Bangkok, Beijing och Sydney.

Realtid.se

Det visar den senaste utgåvan av Svenskt Flygprisindex, enligt Aftonbladet.

– Det är inte ovanligt att biljettpriserna faller när vi går in i lågsäsongen, men jämfört med samma avreseperiod under de senaste två åren är prisfallet ändå större än förväntat, säger Ole Stugby, som är vd för resesökmotorn Travelmarket.se, vilka ger ut Svenskt Flygprisindex.

Han menar att vi idag befinner oss på 2009 års nivåer, vilka var historiskt låga och att vissa destinationer till och med är billigare än 2009. Här är sådana exempel alltså Bangkok, Beijing och Sydney.

Annons

Medan man vecka 47 2009 fick betala 6.247 kronor för en flygresa från Stockholm till Bangkok ligger idag motsvarande summa på 4.801 kronor. Under motsvarande period har Beijing gått från 3.611 till 3.300 kronor, medan en flygresa till Sydney har minskat från 9.483 kronor till 7.712 kronor, enligt Travelmarket.se

De främsta förklaringarna till de rekordlåga priserna är en minskad efterfrågan i spåren av den internationella finanskrisen samt en överkapacitet på marknaden.

Enligt Aftonbladet har resemotorn Destination.se samma uppfattning:

Annons

– Förut kunde en biljett för en långflygning kosta runt 15 eller 16 tusen. Nu är de nere på sex till sju tusen, säger Claudia Gomez på Destination.se till Aftonbladet.

Flera flygbolag har också rapporterat om en minskad försäljning på sistone, vilket har orsakat lägre priser, enligt Aftonbladet.

Annons