’Finansiell risk’ nämns inte en enda gång i SVB:s ESG-rapport – ”Häpnadsväckande”

Taggar i artikeln

Sasja Beslik Silicon Valley Bank
”SVB:s rapport innehåller heller ingen information om hur olika policyer och principer är kopplade till bolagets finansiella tillväxt och risker förknippade med att expandera tillgångar med nästan 100 procent på ett par år,” säger Sasja Beslik.
Publicerad
Uppdaterad

Kollapsade SVB hann före kraschen publicera en ESG-rapport och tittar man på ESG-betygen som banken har fått så ser företaget ut att vara stadd vid kassa. A-klassad av MSCI, medelrisk av Sustainanalytics och Refinitive.

Camilla Jonsson

ESG-experten Sasja Beslik har lusläst bankens ESG-rapport, och särskilt ett stycke fångade hans uppmärksamhet.
”Policy för orättvisa, vilseledande eller kränkande handlingar eller praxis
Vår policy för orättvisa, vilseledande eller missbrukande handlingar eller praxis (UDAAP), ett ramverk som vi använder för att möta regulatoriska förväntningar, vägleder vår inställning till etiska försäljningsmetoder. Vi utbildar anställda årligen för att säkerställa att våra teammedlemmar har medvetenhet, färdigheter och kunskaper för att utföra aktiviteter på ett sätt som stödjer efterlevnad av UDAAP-standarder och krav.”

– Den här kommer att bli svår i rätten, säger Sasja Beslik.

– Och det mest ironiska av allt är att när jag söker i rapporten efter ”finansiell risk” kommer ingenting upp. Inte i en enda mening. Rapporten innehåller heller ingen information om hur olika policyer och principer är kopplade till bolagets finansiella tillväxt och risker förknippade med att expandera tillgångar med nästan 100 procent på ett par år. Ingenting. Ordet ”risk” nämns 82 gånger, men inte ett enda gång nämns ’finansiell risk’.

Annons

Sasja Beslik är chockad, men hoppas samtidigt att utfallet ska bli en väckarklocka för branschen:

– Det är häpnadsväckande och återigen vägledande för alla där ute att granska ett ESG-betyg med stor noggrannhet. Det fungerar helt enkelt inte som det är, säger Sasja Beslik.

Du kan läsa hela rapporten här>>

Annons
Annons