Finans Nyhet

FED ordnar bankrally

Publicerad

Gemensam centralbanksaktion glädjer marknaden.

Realtid.se

Centralbankerna i USA, EMU-regionen, Storbritannien, Japan, Kanada och Schweiz meddelade på onsdagen att de vidtar gemensamma åtgärder för att öka likviditeten i det finansiella systemet.

Det handlar huvudsakligen om att kostnaderna för att ta korta lån i dollar minskar samtidigt som centralbankerna ökar samarbetet för att öka likviditeten även i lokala valutor.

Åtgärderna gäller från och med 5 december enligt ett pressmeddelande från Federal Reserve, FED.

Annons

Trots att åtgärden vittnar om stora problem på de finansiella marknaderna möttes beskedet av börsrally i både Europa och USA. Flera Europa-börser är upp mellan 3 och 4 procent på onsdagseftermiddagen, däribland Stockholmsbörsen.

De svenska storbankerna tillhör vinnarna med uppgångar på över 5 procent. Även bolag i råvarusektorn stärks rejält av beskedet.

USA-börserna reagerar också positivt.

Annons

Det är framför allt de europeiska bankerna som drabbats av den minskade dollarlikviditeten på senare tid. Enligt FED har amerikanska banker inte svårt att finansiera sig.

FED skriver att man är redo att vidta ytterligare åtgärder för att stärka de amerikanska bankerna så att krediter till allmänhet och företag säkras.

Annons