Finans Nyhet

Fd Nasdaq-chef får 3,5 års fängelse för insiderbrott

Publicerad

Han har dömts att ha handlat för flera hundra tusen dollar.

Realtid.se

Donald Johnson, 57 år, var chef för Nasadaqs market intelligence-verksamhet, enligt Reuters.

Han lämnade företaget i september 2009 och i maj månad året efter erkände han sig skyldig till en åtalspunkt för ett insiderupplägg som har löpt 2006-2009.

Donald Johnson ansvarade för att övervaka aktierna som det handlades med på Nasdaq samt ge företag information och analyser om handeln i deras aktier.

Annons

Som en direkt effekt fick Donald Johnson tillgång till avancerad information om kommande vinster, nyheter och personalförändringar.

Federala åklagare anklagar nu honom för att ha använt sådan insiderinformation vid minst åtta tillfällen och på så sätt kammat hem 641.000 dollar.

Enligt myndigheterna ska det även finnas en nionde illegal affärer som gör att de totala intäkterna landar på 755.000 dollar.

Annons

Donald Johnsons största vinst skedde 2007 då han drog in mer än 175.000 dollar på att köpa United Therepeutics-aktier. Detta efter att han i förväg fått information om att ett test för deras hypertonimedicin, Tyvaso, visat sig framgångsrikt

Domaren Anthony Trenga gav honom 3,5 års fängelsestraff följt av ett års övervakning. Han får även betala tillbaka samtliga 755.000 dollar.

Åklagarna hade yrkat på 46 månaders fängelse, medan hans försvarare menade att det räckte med 18 månaders inspärrning följt av ett års fångenskap i hemmet.

Annons

– Det jag gjorde var korkat, sade Donald Johnson till domaren och noterade också att hans skuld och dåliga samvete tagit sin tribut.

Donald Johnson skrev även ett fyrsidigt brev där han uttryckte ånger över det han gjort samtidigt som han underströk att han har varit aktiv med välgörenhetsarbete. Han har bland anat tjänstgjort som en sjuksköterska inom amerikanska armén och senast hjälpt till vid katastrofen i Haiti.

Men det var inget som intresserade åklagaren precis:

— Insiderhandel är ett lömskt och farligt brott, sade den federala åklagaren Justin Goodyear, enligt Reuters.

Annons