Finans Nyhet

Fastkört om EU:s långtidsbudget

Publicerad

Positionerna är låsta inför slutrundan om EU:s långtidsbudget på EU-toppmötet i veckan. Storbritannien kräver att jordbruksstödet görs om för att röra sin rabatt – otänkbart för Frankrike. Och Sverige och Nederländerna vill ha mer tillbaka.

Storbritannien är inte alls intresserade av att diskutera sin rabatt om det inte blir en grundlig översyn av jordbrukspolitiken, det gjorde de klart, sade statssekreterare Lars Danielsson efter söndagskvällens rond om budgeten med utrikesministrarna från EU-länderna i Luxemburg.

De är inte heller beredda att diskutera det förslag som ordförandeskapet (EU:s nuvarande ordförandeland Luxemburg) har lagt, sade Danielsson.

Utsikterna för en uppgörelse om unionens budgetramar för perioden 2007-2013, på toppmötet torsdag och fredag i Bryssel, verkar inte ljusa.

Annons

Något nytt kompromissförslag väntas inte förrän inpå toppmötet, kanske först vid mötet. Mycket hänger på vilka bedömningar EU-ordföranden, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, gör om möjligheterna till en uppgörelse efter att ha avslutat sin tvåveckorsrunda med EU-ledarna.

En allt för oresonlig och uppslitande strid om pengar är ingen bra kuliss för ett toppmöte som också ska ta sig an frågan om krisen för EU:s konstitution, efter det att de franska och nederländska väljarna röstade nej till den i sina folkomröstningar nyligen.

Juncker och många andra EU-ledare har också målat upp en uppgörelse om budgeten som ett bevis för att EU inte har hamnat i koma efter de båda nejen.

Annons

Men motsättningarna är hårda. Sverige har en ytterposition, tillsammans med framförallt Nederländerna, i kravet på en begränsning av budgeten till trakten av 800 miljarder euro för de sju åren. Ordföranden Luxemburgs kompromiss hamnar knappt 100 miljarder euro högre.

Annons