Finans Nyhet

Fastighetsjätte förlorar miljoner i Richards-konkurs

Publicerad
Uppdaterad

Fordringsägarna får bara en bråkdel av sina krav när Addyourlogo går i konkurs. Största förloraren, GE Real Estate, går miste om 6 miljoner kronor.

Sara Johansson

Höga skulder och falska fordringar. Konkursförvaltaren och advokaten Thomas Ehrner avslutar just nu en långdragen konkurs i affärsmannen Alexander Richards Sundsvalls-bolag Ogolnon AB (vilket blir Nonlogo baklänges), tidigare känt som Addyourlogo AB.

– Det fanns ju redan brottsmisstankar och utredningar mot Alexander Richards. Jag talade med likvidatorn om det här fallet och vi gjorde samma bedömning att inte göra en särskild anmälan när det redan pågick utredningar, det kändes inte meningsfullt. Det skulle inte ha påverkat straffsatsen någonting, säger advokat Thomas Ehrner från Setterwalls advokatbyrå till Realtid.se.

Ogolnon hamnade på obestånd redan under våren 2006. Man konstaterade i januari 2007 att det inte var möjligt med en företagsrekontruktion och månaden efter försattes bolaget i konkurs.

Annons

Sedan dess har konkursförvaltaren Thomas Ehrner haft fullt upp att reda ut bolagets skulder och fordringar.

Från bokföringspersonalen fick han veta att Ogolnon hade öppna kundposter som uppgick till drygt 9 miljoner kronor.

Thomas Ehrner kontaktade samtliga gäldenärer. Bland dem fanns Microsoft, IBM Svenska AB, Astra Zeneca, Cap Geminis, Michelin Nordic AB, flera Visa-företag samt även Richards andra bolag NRS Technologies. Samtliga vittnade om samma sak. Fakturorna var betalda, Ogolnon hade ingen fodran kvar på bolagen. I vissa fall hade till och med bolagen fordringar på Ogolnon.

Annons

I utredningen framkom det även att Ogolnon pantsatt vissa av fakturorna eller sålt dem till både Swedbank samt Nordea Finans. På Swedbank var några av fakturorna pantsatta som en säkerhet för en kredit på 7 miljoner kronor.

Konkursförvaltaren skriver: ”Utredningen beträffande dessa utestående fordringar har varit mycket omfattande. Resultatet har dock blivit en besvikelse.”

– Företrädaren Alexander Richards fick jag inte kontakt med. Jag har även en känsla av att han inte kände till så mycket om det här. Vi har försökt att få fram uppgifter från den personal som fanns men det var inte någon riktig ordning på det här, vilket gjorde jobbet svårare, säger Thomas Ehrner.

Annons

Totalt finns det 56 gäldenärer i konkursen och drygt 15,7 miljoner kronor i obetalda skulder. Bolaget har dock endast 3,8 miljoner kronor att dela ut när konkursen nu avslutas.

De mest prioriterade skulderna är lån tagna på Swedbank samt skatteskulder, dessa är redan betalda. Bland de bittra förlorarna i konkursen finns ett fastighetsbolag, Gårdslusten/GE Real Estate med sin bas i Stockholm. Detta bolag har ett krav på cirka 6,4 miljoner kronor på Ogolnon men får endast 400.000 kronor i utdelning.

Näst största fordran har Alexander Richards andra bolag Vårsolen i Sverige med ett krav på nära 4 miljoner kronor. Det bolaget får endast 260.000 kronor i utdelning från konkursen. Just nu pågår även en likvidation i Vårsolen i Sverige.

Så sent som i mitten av februari i år blev det känt att fodringsägarna efter konkursen i Alexander Richards svenska holdingbolag Castleworth kommer gå utan utdelning.

Alexander Richards dömdes i mitten av januari i år till tre och ett halvt års fängelse för åtta fall av grovt svindleri, flera fall av bokföringsbrott, varav två grova, tre fall grovt insiderbrott samt ett fall osant intygande, grovt brott. Han dömdes även till fem års näringsförbud. Domen är överklagad av både Alexander Richards samt av åklagaren som vill se strängare straff.

Alexander Richards har hela tiden försvarat sig med att han har haft andra som har skött bokföringen.

Fotnot: Alexander Richards har kommenterat konkursförvaltarens uppgifter i ett e-postbrev till Realtid.se efter artikelns ursprungliga publicering:

”Konkursförvaltaren har Ej sökt mig en enda gång trots att jag är lätt att nå (på mina mobiltelefoner eller e-mail). Så hans påstående är helt enkelt inte sant.”

”Jag lånade ut 4 Miljoner kronor till bolaget enda till slutet och har endast haft goda avsikter till de bolag som jag finansierat inklusive Addyourlogo och vi skall komma ihåg att Nordea gick skadeslösa ur konkursen och oprioriterade fordringsägare har fått utdelning ur konkursboet.”

Annons