Finans Nyhet

Fastighetsdoldis säljer ö för 75 miljoner kronor

Publicerad

ESNY har fått uppdraget.

Den 67-årige fd fastighetsentreprenören Kurt Eriksson köpte Stora Rullingen i Mälaren för cirka fem år sedan. Efter att ha gjort om i stort sett hela ön för åtskilliga miljoner kronor säljs nu ön med 75 miljoner kronor som utgångspris. En köpare får 200 hektar, varav 50 hektar land och resterande del vatten:

– Jag har länge funderat över att köpa en ö och särskilt en där det går att landa med ett eget sportplan. Och det fanns bara den här ön som uppfyllde alla krav. Så jag såg tidigt öns möjligheter, säger Kurt Eriksson.

Han är vad man i USA skulle kalla en self-made-man. Han flyttade hemifrån redan vid trettons års ålder och har jobbat ihop sin egen förmögenhet – framförallt genom fastighetsaffärer. Han har även köpt och sålt båtar i Medelhavet och drivit en verksamhet inom guldbranschen.

Annons

Sina sista fastigheter sålde han för fyra år sedan i Nässjö. Och efter detta var det dags för nästa stora projekt – Stora Rullingen.

– Jag gillar verkligen att jobba. Jag börjar i regel fem eller och halv fem på morgonen och håller på till sent på kvällen. Har du något kul att göra är det inte svårt att hoppa upp ur sängen, säger Kurt Eriksson.

Då han köpte ön fanns ingen ström, vatten eller vägar och bryggan var helt förfallen. Nu har han bland annat förberett en golfbana, byggt en 50 meters kaj med plats för färjor och sänkt ned en swimmingpool i berget på ön.

Annons

Han har även byggt ett större timmerhus, samt en byggnad med stall, fordonshall och en personalbostad på övervåningen.

Han började hela projektet med att bygga en egen husbåt med två turbodieslar, elverk, vattenmaskin och bogpropeller. Resten är historia:

– Jag har naturligtvis inte gjort allt själv, men under de här fem åren har jag nog lagt 15-18 timmar per dygn på ön för att kunna slutföra mitt projekt, säger han.

Annons

Kurt Erikssons framgångar bygger på en näsa för affärer i kombination med en god praktisk förmåga Han har ingen formell utbildning eller liknande, utan det är sex års grundskola som gäller:

– Ön är unik. Det enda som ens är i närheten skulle vara Rosenön som it-miljardären Niklas Zennström köpte. Sedan finns det även en ö utanför Köpenhamn där man begärde 75 miljoner danska kronor. Men det går ändå inte att jämföra dessa öar med min så den stora frågan har varit hur det hela ska värderas, säger Kurt Eriksson.

Han plockade dit en massa mäklare, men fastnade till slut för ESNY:

– De var relativt nystartade, lite hungriga och ville ha spännande objekt, säger Kurt Eriksson.

Han inser själv att antalet köpare är något begränsat med tanke på att utgångspriset ligger på 75 miljoner kronor, men tänker sig även att exempelvis någon holländare eller tysk kan vara intresserad av ett så pass unikt objekt. Men det är inte så att han tänker leva ett liv på Rivieran efter försäljningen:

– För mig handlar det här inte om pengar, utan jag har så jag klarar mig. Ytterst handlar det om att ha något spännande att göra, säger han.

Han berättar också att han varit med om alla möjliga upp- och nedgångar genom åren.

– Under it-krisen hade jag fastigheter som jag hade kunnat få 80 miljoner kronor för, men fick bara 30 miljoner kronor. Det var ändå bra med tanke på hur lite vissa andra fick för sina fastigheter under sådana oroliga tider, säger Kurt Eriksson.

Du verkar ha haft ett spännande liv. Det är inte dags för en självbiografi?

– Nej, absolut inte. Sådant är inte min grej, säger Kurt Eriksson.

Han lever sedan femton år tillbaka med Elena, som kommer från Brasilien, och de har en tolvårig son tillsammans.

Sonen har haft en nyckelroll i projektet på Stora Rullingen:

– Han har gjort alltifrån att köra grävmaskin över hela ön till att lägga plattor. Och det är det jag är allra mest lycklig över. Tänk vilken erfarenhet han får. Jag har plockat över hans kompisar då och då, men de kanske inte är lika praktiskt lagda, säger Kurt Eriksson.

Annons