Finans Nyhet

”Familjen fanns i ett skogsområde”

Publicerad

Äntligen har Jakob Edberg och hans familj i Tokyo fått besked. Släkten lyckades fly undan vågorna.

Samtidigt som rapporter fortsätter att strömma in om stigande dödssiffror och ödeläggelse från Japans kuststäder börjar vardagen återvända till Tokyo.

Svenske företagaren Jakob Edberg har bott i Japan i tretton år och är gift med en japanska. De har tre barn.

Fruns farbror, faster och två kusiner bor i Kesenuma, en av de tre städer som drabbades hårdast av flodvågen.

Annons

Under hela helgen har han och hans fru svävat i ovisshet om vad som hänt släkten i fiskeläget.

Men under måndagskvällen lokal tid fick de äntligen besked via en av de hemsidor där drabbade kan lämna meddelanden till sina anhöriga.

– För en halvtimme sedan fick vi besked att de befann sig i ett skogsområde. De hade lyckats fly undan vågorna och var oskadda. Men deras bostadsområde där de bodde är helt bortspolat – där finns ingenting kvar, säger Jakob Edberg.

Annons

Deras räddning var att staden delvis låg på kuperat område.

– Därför fanns det ställen dit man kunde fly. Men vi har ännu inte kunnat prata med dem, säger Jakob Edberg.

Trots katastrofen och de ständiga efterskalven tar mångmiljonstaden Tokyos invånare situationen med jämnmod. Restaurangerna är öppna som vanligt och det har inte hamstrats nödproviant eller nödmaterial.

Annons

– Japanerna är lite fatalistiska – man anser att det inte är så mycket man kan göra mot sådana här enorma naturkrafter. De flesta försöker gå tillbaka till vardagen så gott det går, säger Jakob Edberg.

Den största oron nu är explosionerna i kärnkraftverket Fukushima. Utvecklingen följs av alla genom nyhetssändningarna på tv.

När vi når Jakob Edberg är han på väg hem från jobbet – på cykel genom Tokyos ödegator.

– Det är första gången på fem år som jag cyklat. Eftersom det är problem med transporterna är det många som jobbat hemifrån idag, säger han.

Jordbävningen och den efterföljande flodvågen har inte fått honom att fundera på att lämna landet.

– Nej, det finns inga helt säkra ställen i världen. Det är klart att jag inte skulle vilja vara i kärnkraftverkens närhet men samhället här är väldigt organiserat, säger Jakob Edberg.

Annons