Finans Nyhet

Falsk jämlikhet hos Google

Publicerad
Uppdaterad

Sökmotorföretaget Google som noterades på Nasdaq i höstas har byggt upp en bild av sig som ett helylleföretag där alla är jämbördiga. Nu rämnar fasaden.

Olle Blomkvist

En lag som kräver att ett noterat företag rapporterar all anställdas aktieförsäljning hotar att spräcka myten om Google som det jämlika företaget där alla är på samma nivå.

Det har visat sig att det inte bara är grundarna Sergey Brin och Larry Page som cashat in efter noteringen på börsen. Hela 400 av företagets 3.000 anställda står med på Googles lista över aktieförsäljningar.

Däremot är inte summorna som de anställda fått ut riktigt på samma nivå, vilket visar att vissa tilldelats störe aktieposter än andra. Medan Brin och Page har sålt för tiotals miljoner dollar har en annan medarbetare endast kunna sälja för 850 dollar.

Annons

När flera av medarbetarna blivit miljonärer på en dag sitter andra med tomma händer. Att företaget skulle vara en jämlik arbetsplats med så stora klyftor är något motsägelsefullt.

– Det har skapat en asymmetri i företaget där vissa ser sig som för mer en andra, säger en medarbetare till en engelsk dagstidning.

Ett liknande fenomen uppstod hos Netscape där vissa medarbetare sålde av sina innehav medan andra såg sina optioner falla i värde.

Annons

Realtid.se

Annons