Finans Nyhet

Facebook-delägare går in i Klarna

Publicerad

UPPDATERAD Klarna tar in 155 miljoner dollar från de internationella investerarna DST Global och General Atlantic. I samband med det avyttrar Öresund innehav i Klarna.

Realtid.se

Kreditmarknadsbolaget Klarna har tagit in 155 miljoner dollar från de internationella investerarna DST Global och General Atlantic. En del av investeringen kommer att finansiera expansion till nya marknader, talangrekrytering och en tillväxt på befintliga marknader, och resten går till köp av aktier från befintliga aktieägare.

– Klarna är en unik betalningslösning för e-handel eftersom vi skiljer det roliga som är köpet från det krångliga som är att betala, säger Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och VD på Klarna i ett presmeddelande.

– Över 40 procent av transaktionerna hos våra anslutna e-butiker hanteras av Klarna och vi konkurrerar därmed med de största kreditkortsföretagen om att vara den mest attraktiva betalningsmetoden för konsumenterna, fortsätter han.

Annons

De två nya investerarna utgör ett tillskott för att stödja Klarnas tillväxt och expansion med sin sektorskompetens. DST Global är ett stort globalt investeringsbolag med fokus på internetföretag och har bland annat investerat i Facebook, Twitter, Zynga och Groupon. General Atlantic är en strategisk och tillväxtinriktad investerare inom finansiella tjänster samt internet- och teknikföretag såsom Alibaba Group, Facebook, Privalia och Gilt Groupe.

Mannheimer Swartling var juridisk rådgivare i transaktionen.

Samtidigt som de nya investerarna går in så ayttrar Öresund delar av sitt innehav. Avyttringen sker till ett pris per aktie som värderar Öresunds aktieinnehav i Klarna före avyttringen till 765 miljoner kronor vilket kan jämföras med en värdering om 377 miljoner kronor vid senaste kvartalsskiftet.

Annons

Värdeökningen motsvarar en ökning av Öresunds substansvärde om 8 kronor per aktie. I ett första steg avyttrar Öresund 19 procent av sitt innehav i Klarna mot en köpeskilling om 143 miljoner kronor. Därefter har Öresund även ingått avtal om avyttring av ytterligare aktier i Klarna motsvarande 27 procent av Öresunds innehav före avyttringarna mot en köpeskilling om 207 miljoner kronor.

Efter dessa försäljningar har Öresund ett ägande i Klarna motsvarande 8 procent efter full utspädning, värderad till 416 miljoner kronor. Denna överlåtelse är villkorad av att den nye ägaren godkänns av Finansinspektionen.

Om Finansinspektionen godkänner detta kommer Öresund därmed lämna sin plats i styrelsen, där Sven Hagströmer var ordförande fram till i juli i år, det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Annons

– Efter det att vi går ned under 10 procent kommer vi inte att ha någon styrelseplats, säger Öresunds vd Stefan Charette till Nyhetsbyrån Direkt.

Annons