Finans Nyhet

F1 allt närmare splittring

Publicerad

Sex Formel1-team har undertecknat en avsiktsförklaring att ansluta sig till utmanarserien Grand Prix World Champion, GPWC. Detta kan vara dödsstöten för Bernie Ecclestone och hans Formel 1.

Rebellerna utgörs av Toyota, BAR-Honda, Renault, McLaren-Mercedes, BMW Williams och Minardi. Ytterligare tre team, Sauber, Jordan-Midland och Red Bull, säger sig vilja avvakta.

Ferrari däremot ställer sig utanför den nya satsningen. Stallet tecknade tidigare i år en förlängning på avtalet med Bernie Ecclestone, Formel 1:s starke man.

Bakom den nya serien står biltillverkarna som inte är nöjda med fördelningen av intäkterna. I den nya serien utlovas även en mer rättvis fördelning av pengarna till teamen.

Annons

Som det ser ut idag delar Formel 1-organisationen ut pengar till teamen efter status och resultat. Ett system som gynnat Ferrari mer än konkurrenterna, vilket förklarar teamets inställning till den nya serien.

Går allt i lås kommer GPWC att vara igång 2008.

Presidenten för det internationella motorsportsförbundet FIA, Max Mosely, har tidigare i februari månad dömt ut GPWC och kallat projektet ogenomförbart. Enligt Max Mosely går det inte att finansiera två konkurrerande tävlingar och Formel1 har övertaget.

Annons

Renaults Formel 1-chef Patrick Faure är dock optimistisk.

– Vi har nio team på vår sida och de har ett. Det är ganska modigt att påstå att de kan förnya avtalet med bara ett team. Jag finner det riktigt humoristiskt, säger han till brittiska itv.com

Annons