Experterna om inflationssiffrorna – ”För fort” – ”Oerhört glädjande”

Taggar i artikeln

Inflation
Joakim Bornold, Levler, Robert Boije, SBAB, och Frida Bratt, Nordnet, tycker till om dagens inflationssiffror.
Publicerad
Uppdaterad

Inflationstakten i mars visade sig vara lägre än väntat. Det går för fort, tycker Levlers Joakim Bornold. SBAB:s Robert Boije ser inte samma sak. Enligt Nordnets Frida Bratt finns det bara ett mörkt moln.

Realtid.se

– Inflationen sjunker fort. För fort. Riksbanken behöver släppa på bromsen vi riskerar hamna i ett läge där ekonomin inte lyfter. Då är det inte bara höga bolåneräntor som skrämmer utan något mycket värre. Kraftigt ökande arbetslöshet, säger Joakim Bornold, grundare av sparplattformen Lever.

– Positiva nyheter för bolånetagarna på kortsikt, men oroväckande på längre sikt.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije är inte lika orolig:

Annons

– Mycket glädjande siffror. Detta ihop med ECB:s besked igår att man inte slaviskt går i Fed:s fotspår öppnar upp för en majsänkning. Kronans utveckling fram till Riksbankens beslutsmöte i maj blir nu tungan på vågen för om sänkningen kommer i maj eller juni, säger Robert Boije.

Ett glädjebesked, tycker Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Inflationen inte bara är oförändrad, som var väntat, utan bromsar in ytterligare. Extra positivt är att livsmedelspriserna nu bromsar in, och det är viktigt för både konsumenter men också förstås också för Riksbanken. Nu får direktionen råg i ryggen att gå vidare med sina planer på en räntesänkning i maj eller juni, säger Frida Bratt.

Annons

– Det enda mörka molnet på himlen är att inflationsbekämpningen i USA inte varit lika framgångsrik. Det finns en risk ur ett kronperspektiv att avvika från andra centralbanker. Å andra sidan tror jag att Riksbanken kan gå sin egen väg och sänka enligt plan.

På X skriver SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist:

”Glad spik i kistan – nu kommer sänkningen! Utfall mycket lägre än Riksbankens KPIF-prognos 2.7%= dörr vidöppen för sänkning redan 8 maj enl. vår tidigare prognos. Även Svantesson blir glad; mer expansiv budget.”

Annons

Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder:

–Alla inflationsmått är betydligt under både marknadens förväntningar och Riksbankens prognos. Det är en bred nedgång för både tjänste- och varuinflationen.

–Det är betydligt svagare inflation än väntat. Sannolikheten för en sänkning i maj av Riksbanken har ökat väsentligt. Med tanke på ECB:s besked igår med en tydlig indikation om en räntesänkning i juni har Riksbanken stöd för en sänkning i maj. Kronrisken minskar då för en räntesänkning av Riksbanken redan maj.

Annons