Experten om globalfonderna: ”Var medveten om risken”

globalfondernaglobalfonderna
Överge inte din globalfond – men ha koll på det här, menar sparekonomen Philip Scholtzé. (Foto: Unsplash/Karl Gabor/Fondbolagens Förening)
Publicerad
Uppdaterad

Trots ekonomisk kräftgång ökar svenskarnas sparande i globalfonder. Avanzas sparekonom lyfter dock ett varningens finger.

Alva Bergland

De senaste årens höga räntor och växande inflation har slagit hårt mot hushållens ekonomi. Trots detta fortsätter svenskarnas fondsparande att öka.

Det visar årets avgiftsrapport från pensions- och sparbolaget AMF, som Realtid har berättat om.

”Under 2023 var inflödet som störst i aktiefonder, och specifikt i globalfonder som står för en tydlig majoritet av nysparandet i fonder”, skriver AMF i rapporten.

Annons

Även SEB:s (börskurs SEB) undersökning, Sparkollen, visar att globalfonder går rekordstarkt hos svenskarna, skriver Dagens Industri.

Varningens finger

Globalfonder har gått starkt i år och den svaga kronan har gett extra klirr i kassan hos småspararna, skriver Svenska Dagbladet.

Men i Dagens Industri höjer Avanzas (börskurs Avanza Bank) sparekonom Philip Scholtzé ett varningens finger för att förlita sig på valutaeffekten för avkastning.

Annons

”Det finns en upplevd diversifiering av globalfonder som inte stämmer med verkligheten. Jag tycker ändå inte att man bör överge sin globalfond, men man ska vara medveten om risken”, säger han.

Läs mer:
Så investerar svenska miljonärer – hela listan. Realtid
Därför bäddar politiker och riskkapital för kollaps på börsen. Realtid
Så gör svenskarna som maxar pensionen. Realtid
Spararna flyr osäkerheten: ”Tar ett steg tillbaka”. Realtid

Annons