Expert: Åkessons tal extremt olyckligt för Natoprocesen 

Taggar i artikeln

Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll under helgen ett uppmärksammat tal i samband med partiets landsdagar. Åkesson meddelade att han vill konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda. Han vill även stoppa nybyggnationer. Vidare öppnade han för att Säpo och polisen skulle få genomföra hemlig avlyssning mot religiösa församlingslokaler.

Finwire

I ett läge där den svenska Natoansökan står och väger på kanten, är Jimmie Åkessons moskéuttalande ytterligare en belastning och en tung sådan. Det uppger Michael Sahlin, Turkietexpert och före detta ambassadör, för SVT.

Sverigebilden har påverkats negativt av koranbränningar och desinformationskampanjer.

– I den här miljön är det extremt olyckligt att en partiledare för ett av Sveriges stora partier står och pratar om att riva moskéer. Det kommer som ytterligare en negativ sak i ett känsligt läge, säger han och fortsätter:

Annons

– Sedan vet Turkiet att SD sagt problematiska saker förr. Men att prata om att riva moskéer det är extremt.

Statsminister Ulf Kristersson (M) gick dock snabbt ut och meddelade att han tar avstånd från Åkessons uttalande. Sahlin menar att skadan dock redan är skedd.

Turkiet och Ungern är de enda länderna som inte ratificerat den svenska Nato-ansökan.

Annons

 

Annons