Finans Nyhet

Expanderande Malmöbolag bakom nytt avslöjande: ”Vi har fortfarande ett stort försprång”

Emil Eifrem, VD och grundare, Neo4j. Foto: Neo4j
Publicerad

Panama Papers, Paradise Papers och nu senast Pandora Papers. Avslöjanden från journalistnätverket ICIJ duggar tätt – och för tekniken står Malmöbaserade Neo4j, som nu expanderar kraftigt.

Anders Frick

Pandoraläckan består av nästan 3 TB (terabyte) data med närmare 12 miljoner dokument. I materialet går att läsa om Tony Blair och ett 35-tal andra nuvarande och tidigare världsledare. Antalet dollarmiljardärer i läckan är fler än 100, och omkring 200 svenskar finns med – något som har väckt Skatteverkets intresse.

För att arbeta med så stora datamängder har ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, återigen använt teknik från Malmöbaserade Neo4j.

– Vi älskar när vår teknik används för att förbättra världen, oavsett om det handlar om cancerforskning, resor till Mars eller grävande journalistik. Demokrati dör i mörker och att kunna hjälpa till för att öka transparensen känns väldigt viktigt i dessa tider, säger Emil Eifrém, vd och grundare av Neo4j, till Realtid.

Annons

Han förklarar att bolagets grafdatabasteknik underlättar för de grävande journalisterna att hitta kopplingar som skulle vara svåra att se i Excel eller med hjälp av vanliga databaser. Grafdatabasen från Neo4j visualiserar hur personer och bolag hänger ihop – flera steg bort.

– Det är ju inte precis så att Pakistans president är direktkopplad till någon fifflare, utan han känner någon som känner någon som känner någon – och det är precis detta som vår teknik är bra på. Det är detta som undersökande journalistik handlar om, säger Emil Eifrém.

I somras tog bolaget in 2,7 miljarder kronor i en finansieringsrunda ledd av Eurozeo och GV, tidigare Google Ventures. Pengarna ska bland annat gå till fortsatt utveckling och marknadsföring.

Annons

– Vi tjänar inte en krona på ICIJ, men Neo4j:s väl och ve bygger verkligen inte på journalistiskt grävande. Våra kunder är de stora bankerna, de stora telekombolagen och de andra stora aktörerna. Det är där vi tjänar våra pengar, säger Emil Eifrém.

I början av året hade bolaget 400 anställda, men målet är att vid kommande årsskifte ha ökat till 600 anställda.

– Vi expanderar nu riktigt kraftigt, framförallt inom området engineering, vars huvudsäte är i Malmö. Vi växer snabbt i Nordamerika men vår allra snabbast växande marknad för närvarande är Asien, säger han.

Annons

Eftersom Neo4j lanserade begreppet grafdatabas så var bolaget länge ensamt om tekniken. Nu börjar dock konkurrenterna skapa sina egna, liknande, lösningar.

– Kvittot på att vara framgångsrik är att det börjar dyka upp konkurrenter. De senaste åren har Amazon, Oracle och, i princip, alla stora enterprisespelare tagit fram sina egna grafdatabaslösningar. Undantaget är Google, som istället har skapat ett partnerskap med oss. Vi har fortfarande ett stort försprång, men vi får inte bli för självgoda: Den sekund då vi tar vårt försprång för givet är sekunden då vi förlorar det, säger Emil Eifrém.

Annons