Finans Nyhet

Europa-strejker mot Electrolux

Publicerad

Hundratals anställda vid Electrolux fabriker i Tyskland och Italien kommer lägga ned arbetet under en timme på tisdagen. Strejken sker i protest mot eventuella fabriksnedläggningar i Västeuropa.

Den europeiska metallarbetarefederationen (EMF), en samarbetsorganisation för de nationella fackföreningarna, uppger att världens största vitvarutillverkare, Electrolux, genomför en ekonomisk utvärdering av sina fabriker i Sverige, Italien, Tyskland och Spanien.

Electrolux pressas av hård konkurrens och stigande råvarupriser. På grund av detta har bolaget tvingats skära ned på personal och flytta tillverkning till låglöneländer i Asien och Östeuropa.

Electrolux har redan skurit bort 100 jobb vid den italienska fabriken i Parabiagio. Tusentals andra anställda i Europa riskerar också att rationaliseras bort, säger EMF.

Annons

”Det första målet med dagens demonstration i Italien och Tyskland är att säkra överlevnaden för fabrikerna som hotas av nedläggning”, skriver EMF i ett uttalande.

”EMF kommer aldrig tillåta att ledningen spelar ut fabrikerna mot varandra. Metallarbetarna inom EMF måste stå tillsammans i den här striden för att säkra den framtida produktionen av vitvaror”, enligt generalsekreterare Peter Scherrer.

I maj meddelade Electrolux att bolaget kan komma att stänga fabrikerna i Fuenmayor i Spanien och Parabiagio i Italien. Dessutom kan fabrikerna i Mariestad i Sverige och Florens i Italien komma att bantas. En månad senare meddelade företaget att det också ser över möjligheten att stänga den tyska fabriken i Nürnberg.

Annons

Fabriker som har utvärderats de senaste åren har därefter vanligtvis antingen lagts ned eller genomfört nedskärningar.

Electrolux har uppgett att en nedläggning av fabriken i Nürnberg, där cirka 1 750 anställda tillverkar tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner, skulle komma att kosta ungefär 2,1 miljarder kronor.

Electrolux samlade besparingsprogram inkluderar en flytt av hälften av de 27 fabrikerna i Västeuropa och Nordamerika till länder i Asien, Östeuropa och Mexiko.

Annons

TT

Annons