Finans Nyhet

Euron sjunker efter franskt nej

Publicerad

Euron försvagades något på måndagen efter Frankrikes nej till EU:s nya konstitution. Men rörelserna var relativt små:

– Marknaden räknade med ett nej efter de opinionsundersökningar som kom i förra veckan. Det enda som överraskade var det höga valdeltagandet, säger Robert Bergqvist, chefanalytiker på SEB Merchant Banking till TT.

Euron föll med mer än en halv cent mot dollarn i Asien trots tidigare försvagningar som delvis berott på marknadens allt större tvivel på att ja-sidan i Frankrike skulle stå som segrare efter folkomröstningen.

Också gentemot den japanska valutan, yenen, tappade euron i värde.

Annons

– Penningmarknaden brukar sällan reagera direkt på politiska händelser. Det nöter sig gradvis in och blir negativt för euron i ett längre perspektiv. Lägg till detta problem med stabilitetspakten och att man inte lyckats komma fram med Lissabonfördraget. Gradvis ökar den politiska riskpremien för eurozonen och på längre sikt stiger räntorna och euron försvagas, säger Robert Bergqvist, chefanalytiker på SEB Merchant Banking.

Han tillägger att vid sidan av detta finns den svaga tillväxten och arbetsmarknaden vilket gör osäkerheten i euroområdet ännu större.

– Tittar man på lite kortare sikt är det framför allt centralbankernas agerande som avgör hur euron kommer att utvecklas. Den amerikanska centralbanken väntas fortsätta att höja räntan medan det är tvärt om i Europa. De närmaste månaderna får vi räkna med en svagare euro och en starkare dollar, enligt Bergqvist, och sedan några veckor har internationella placerare i allt större utsträckning köpt amerikanska tillgångar före europeiska. Däremot ökar osäkerheten angående USA i slutet av året när den amerikanska ekonomin spås bromsa in och centralbanken är färdig med räntehöjningarna.

Annons

Vad gäller den svenska kronan väntas inte några nämnvärda rörelser, hur den utvecklas beror helt på vad Riksbanken gör framöver, enligt Bergqvist.

TT

Annons