Finans Nyhet

EU-strafftull mot USA efter nyår

Publicerad

EU kommer troligen att införa strafftullar på amerikanska varor i början av nästa år om inte USA drar tillbaka en omstridd antidumpningslag. Det meddelade EU-kommissionen på onsdagen. Strafftullarna kan kosta USA 40-50 miljoner dollar årligen.

– Förhoppningsvis behöver vi inte en fundera på ett datum. Men min känsla är att detta sannolikt kommer att ske i början av nästa år, sade kommissionens taleskvinna i handelsfrågor, Arancha Gonzales, på en presskonferens.

Åtta medlemmar av Världshandelsorganisationen (WTO), däribland EU, har redan fått klarsignal att införa straffåtgärder mot USA för att landet har infört hårt kritiserade antidumpningsavgifter.

Det kritiserade systemet, det så kallade Byrd-tillägget, som USA använder sig av gynnar amerikanska exportbolag dubbelt upp. De pengar som USA tar in i form av tariffer mot påstådd prisdumpning delas sedan vidare ut till de berörda företagen.

Annons

WTO har upprepade gånger förklarat att Byrd-tillägget bryter mot internationella handelsregler.

USA:s regering har dock sagt sig vilja arbeta tillsammans med en tämligen motsträvig kongress för att få bort Byrd-tillägget och har bett sina handelspartner att ha tålamod.

EU:s allierade i dispyten med USA är Japan, som också är berett att införa strafftullar, Brasilien, Kanada, Chile, Indien, Mexiko och Sydkorea.

Annons

Enligt Gonzales måste kongressen agera den här veckan om strafftullar ska kunna undvikas.

EU, Japan, Indien och Sydkorea har gett WTO en lista över produkter, till exempel jordbruks- och textilprodukter, som de vill belägga med strafftullar.

TT

Annons

Annons