Finans Nyhet

EU-ministrar kräver lägre oljepriser

Publicerad

De ökade oljepriserna hotar tillväxten, anser EU:s finansministrar. De vill ha mer olja på marknaden och lägre priser. Men de manar varandra att inte sänka skatterna på olja och bensin.

Finansministrarna har goda skäl att rikta ljuset på oljeproducenter och bensinbolag. I flera länder ökar ropen på protestaktioner från åkare och konsumenter. Välbekanta scener med blockerade motorvägar, likt kaoset vid protester för några år sedan, kan snart spelas upp igen.

Belgien har dock redan aviserat lättnader, via skatten. Storbritanniens finansminister Gordon Brown, som är ordförande för finansministrarna under britternas halvår som EU:s ordförande, har sagt att skatten på olja inte ska höjas i samma takt som priserna. Men det strider inte mot vad han just uttalat tillsammans med kollegorna – om att inte sänka bensin- och oljeskatterna – hävdade han.

– Det aviserade jag långt före Katrina, sade han på en presskonferens när det informella mötet för EU:s finansministrar och centralbankschefer avslutades i Manchester på lördagen.

Annons

Brown sade att oljeproducerande länder och oljebolagen, efter det senaste årets kraftiga prisökning, måste ha gjort enorma vinster. De måste de använda till att investera i ny produktion och ökad raffineringskapacitet för bensin och andra drivmedel.

I sitt uttalande från mötet kräver ministrarna bättre offentlig statistik över världens oljetillångar för att få en marknad som fungerar bättre. Men konsumenterna, USA inkluderat, måste också använda energi mer effektivt.

Både den franske och den italienske finansministern har hotat/antytt att det kan bli aktuellt med extra vinstskatter för oljebolagen. Knappt hade den franske ministern sagt det förrän Total och BP sänkte priserna, men då med hänvisning till sjunkande oljepris de senaste dagarna.

Annons

– Energibolag över hela Europa gör mycket stora vinster och det kan vara rimligt att återanvända en del av dessa vinster, sade Italiens Domenico Siniscalco på en pressträff vid mötet och framhöll att de pengarna kan användas till skattelättnader för fattiga familjer.

Oljepriserna kan dra ner tillväxten, enligt ministrarna.

– Det fanns en återhållsam oro på mötet, sade Jens Henriksson, statssekreterare och ersättare för finansminister Pär Nuder.

Annons

Riksbankschefen Lars Heikensten anser att världsekonomin hittills har klarat att tackla de ökade oljepriserna rätt bra. Men han konstaterar att man inte vet effekterna av att priserna nu verkar bli kvar på en mycket högre nivå än tidigare.

TT

Annons