Finans Nyhet

”Ett revanschlystet EBM”

Publicerad
Uppdaterad

”I sak förnekar han brott och det gör han benhårt”, säger Henrik Olsson Lilja efter beskedet att hans klient Vinge-juristen Christian Granqvist häktas.

Sara Johansson

Christian Granqvist, som fram till i måndags var biträdande jurist på Vinge, häktades i dag på sannolika skäl misstänkt för grova insiderbrott.

Kammaråklagare Stig Åström misstänker att Christian Granqvist ”för egen och annans räkning” handlat aktier i noterade bolag i fyra fall under perioden augusti 2010 till och med juni 2011. Affärerna ska ha gjorts baserat på ”insiderinformation om pågående uppköpsförhandlingar eller planerade bud”.

Informationen ska Granqvist ha tagit del av i arbetet på Vinges M&A-avdelning, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Annons

Advokat Henrik Olsson Lilja som har anlitats som Christian Granqvists privata försvarare är tveksam till tingrättens beslut om att häkta hans klient även om domstolen vid häktningsförhandlingen pekade på att den 28-årige biträdande juristen på sannolika skäl är misstänkt för insiderbrotten.

– En sådan här utredning kan bedrivas ändå. Nu har man gjort alla åtgärder som jag menar är nödvändiga. Det är tillräckligt att han blivit av med sitt jobb.

Christian Granqvist greps på måndagsförmiddagen samtidigt som Ekobrottsmyndigheten genomförde en husrannsakan på advokatbyrån Vinge. En timme efter gripandet anhölls han. Samma dag förklarade Vinge att han inte längre är välkommen till advokatbyrån.

Annons

– Jag kan inte uttala mig om deras strategi. Men de har redan tagit sin hand ifrån honom och gått ut med det själva. Det ingår väl i deras framtida syn hur de ska hantera honom och då kan man inte ha kvar honom i så fall. Men att först bli av med jobbet och sedan dessutom bli häktad är ett stort steg.

Henrik Olsson Lilja hävdar att det är väldigt lätt att bli häktad i Sverige och menar att det är något som alla vet om som någonsin suttit med under en häktningsförhandling.

Häktningsförhandlingen pågick under tre timmar på torsdagseftermiddagen, vilket var en timme längre än beräknat.

Annons

– Det är ett revanschlystet EBM man har att göra med. Man ser ett EBM som verkligen inte vill göra några misstag.

Henrik Olsson Lilja som är anlitad privat av Christian Granqvist är en av Sveriges mest kända advokater när det gäller insiderbrott. Han var dels en av försvararna under Sveriges hittills största insidermål som avgjordes med friande domar för drygt ett år sedan.

Hade EBM förberett sig mer än vad de tidigare gjort?

– Det märktes att de försöker lära sig av misstagen. Alla myndigheter som har en viss självrannsakan och har upptäckt att vissa saker inte blivit bra har ett skäl att förbättra sig.

Har det även skett en husrannsakan i Christian Granqvists hem?

– Jag vill inte gå in på vad som har berättats under förhandlingarna.

Christian Granqvist häktas med restriktioner fram till den 13 oktober. Senast då måste åklagaren ha väckt åtal alternativt begärt mer tid för förundersökningen. Parterna är tills vidare belagda med yppandeförbud.

Annons