Finans Nyhet

Erik Gabrielsson

Publicerad

…ordförande för Öresund Match Race. Varför vill ni ha America’s Cup till Malmö?

– Idén kom i och med att vi startade föreningen Öresund Match Race tidigare i år. Det regnade och det blåste och det var kallt. Men en del av de stora Cup-seglarna var där och vi fick ett stort gensvar. Då väcktes den här tanken, att en kvaltävling till America’s Cup 2005 kanske kan gå i Malmö.

Vad var det folk gillade?

– Det som är fördelen med Malmö är att man kommer så otroligt nära, som publik. Framför allt sedan det gamla varvsområdet har byggts om till bostadsområde (där Turning Torso är beläget). Vi har en naturlig arena, kan man säga.

Annons

Det är nog inte många som tänker på Malmö som en seglarstad?

– Nej, men vi har en lång tradition. Sedan hamnar vi i skuggan av Köpenhamn lite grand. En av tankarna med Öresund Match Race är att integrera sundet. Vi kör tävlingen vartannat år, Köpenhamn vartannat.

Har ni en chans att få en kvaltävling i America´s Cup?

Annons

– Det vet jag inte. Initiativet finns där.

Vad kan det kosta?

– Det vet jag inte heller. Det är på ett alldeles för tidigt stadium för att säga.

Annons

Hur ska det finansieras? Sponsring?

– Ja, till en del skulle det var så. Men reglerna kring America´s Cup begränsar de möjligheterna. Så regionen och staden får stå för en del, om det blir av.

Fotnot: America’s Cup är en av världens äldsta tävlingar, den arrangerades första gången 1851. Uppmärksamheten är stor även kring kvalen. Kvaltävlingarna går på olika ställen runt om i världen.. År 2005 går själva tävlingen i Valencia, Spanien.

Annons