Finans Nyhet

Ericssonchefer åtalas för fiffel

Publicerad
Uppdaterad

<pufftextlänk>Fyra personer, alla chefer eller tidigare chefer på telekomjätten Ericsson, åtalades på tisdagen för grovt försvårande av skattekontroll.</pufftextlänk> 388 miljoner kronor betalats ut med hjälp av luftfakturor under åren 1999 och 2000.

Olle Blomkvist

Chefsåklagare Lage Carlström anser att Ericsson har åsidosatt sin bokföringsskyldighet genom att luftfakturor från ett dotterbolag i Schweiz har upprättats och bokförts för att dölja utbetalningar till en bank i Österrike. Sammanlagt har cirka 388 miljoner kronor betalats ut med hjälp av luftfakturor under åren 1999 och 2000. På så vis har Ericsson allvarligt försvårat skattemyndighetens kontroller.

De 388 miljonerna var, enligt Lage Carlström, delbetalningar för en skuld till banken på omkring en miljard kronor. Skulden avsåg ett garantiåtagande för en betalning till en så kallad handelsagent.

Enligt de fakturor som upprättats så skulle pengarna användas för sponsring. Men i själva verket var huvuddelen avsedda för banken, enligt åklagaren.

Annons

Utredningen har varit tidsödande och har bland annat omfattat husrannsakningar i Schweiz och förhör i Italien. Det har också varit komplicerat att följa betalningsströmmarna.

– De har gått på väldiga krokvägar, säger Lage Carlström.

Vad pengarna till handelsagenten avsett framgår inte av utredningen.

Annons

– Man kan inte se vart pengarna har gått, säger Carlström.

Det åtal som nu väcks är en komplettering av ett åtal som väcktes i april i år.

Tre av de misstänkta har redan tidigare åtalats för brottet år 1999. Åtal väcks nu mot en fjärde person avseende 1999 och mot samtliga fyra avseende 2000.

Annons

Förundersökningen mot två av de åtalade om grovt skattebrott läggs däremot ner eftersom åklagaren inte har kunnat styrka brott.

(TT) <http://www.tt.se>

Annons