Finans Nyhet

Ericsson satsar kinesiskt

Publicerad

Ericsson har kommit överens om ett strategiskt samarbete med den kinesiska konkurrenten ZTE och öppnar ett nytt utvecklingscenter i Nanjing. Därmed lägger sig Ericsson i slagläge inför kampen om de kinesiska 3G-näten.

Ericsson blir underleverantör för det kinesiska 3G-systemet TD-SCDMA som utvecklats av ZTE.

– I Nanjing ska vi på egen hand utveckla och integrera tekniken i våra nätverk, säger Ericssons forsknings- och utvecklingschef Östen Ericsson till TT.

Det nya utvecklingscentrat i Nanjing kommer att få cirka 50 anställda.

Annons

Genom samarbetet med ZTE lierar sig Ericsson med Kinas största nätverkstillverkare.

Det finns för närvarande två stora 3G-tekniker, där den som kallas WCDMA är på väg att bli störst på marknaden. Bägge teknikerna har sedan länge funnits med i Ericssons produktportfölj.

Men eftersom Kina är en av Ericssons och världens absolut snabbast växande mobilmarknader med cirka fem miljoner nya mobilanvändare i veckan är det avgörande att hänga med också på den lokalt utvecklade 3G-tekniken TD-SCDMA.

Annons

Genom att uppträda som underleverantör för stationer slipper Ericsson själva satsa resurser på att utveckla egna produkter.

– Tekniken finns inte utanför Kina. Genom att köpa basstationer från ZTE kommer vi att kunna erbjuda kinesiska kunder möjligheten att ha bägge systemen, säger Östen Ericsson.

I flera år har det spekulerats kring vilken väg den kinesiska 3G-marknaden ska ta och vilken teknik som ska användas. Ännu har inga beslut fattats. Branschen väntar med spänning på att de kinesiska myndigheterna ska anta en ny telekomstrategi för framtiden och därmed också staka ut vägen för både teknik och hur många nät som ska byggas.

Annons

Tipset för dagen är ett beslut innan året är till ända.

Spekulationerna har handlat om fyra licenser i Kina för tredje generationens mobilsystem. För telekomtillverkare innebär det att intäkterna från jättemarknaden börjar kännas av först 2006-2007.

Hur stora order det handlar om vet ingen i dagsläget, det avgörs av utbyggnadstakten. Att det handlar om åtskilliga miljarder råder det dock inget tvivel om. I princip är redan i dag varje liten delorder för GSM-utbyggnaden, som fortfarande pågår, en mångmiljardaffär.

– De är ju över en miljard människor, så någon krona blir det, säger Östen Ericsson.

Genom att stärka sin position också på den kinesiskt utvecklade 3G-standarden och samarbetet med ZTE räknar Ericsson med konkurrensfördelar, när det så småningom blir dags att slåss om kontrakten för att bygga ut det kinesiska 3G-nätet.

TT

Annons