Finans Nyhet

Ericsson och verkstad tyngde börsen

Publicerad

Stockholmsbörsen sjönk på tisdagen. Främsta sänke var Ericsson, som backade efter en sänkt rekommendation.

SAS klättrade däremot ytterligare 11 procent efter att den norska regeringen sagt sig vara villig att sälja bolaget.

När börsen stängde hade OMXS-index sjunkit med 0,7 procent till 373,1.

Ericsson gick i spetsen för nedgången och sjönk med 3,2 procent till 76:45 kronor efter att bolaget fått en sänkt rekommendation och riktkurs.

Annons

Volvo backade med 2,8 procent till 118:30 kronor och även flera andra verkstadsbolag tyngde index. Sandvik gick ned 1,6 procent och Atlas Copco backade 1,4 procent. Electrolux hörde också till förlorarna och sjönk 2,7 procent.

SAS, som hade rusat med 11,1 procent på måndagen efter en artikel i en dansk tidning under den gångna helgen där källor uppgav att det kunde bli en budstrid om SAS mellan tre av de största flygbolagen i Europa, steg med ytterligare 11,2 procent på tisdagen till 27:80 kronor. Under tisdagen meddelade Norges handelsminister Trond Giske att den norska regeringen är öppen för att sälja statens 14,3 procent av aktierna i SAS.

Kungsleden steg efter en höjd rekommendation med 4,1 procent till 64:00 kronor.

Annons

Lundin Petroleum backade med 1,0 procent till 85:70 kronor sedan oljebolaget på morgonen meddelat att man inte hittat någon olja vid prospekteringsborrningen på Norallstrukturen i den centrala delen av Nordsjön på den norska kontinentalsockeln. Borrningen pluggas nu igen.

Däremot gynnades konkurrenten Alliance Oil av stigande oljepriser och gick upp med 4,3 procent till 116:70 kronor.

Läkemedelsbolaget Meda, som har köpt ytterligare två receptfria läkemedel i USA från Glaxosmithkline för 180 miljoner kronor, steg med 4,3 procent till 55:25 kronor. Under december köpte Meda tre andra receptfria läkemedel från samma bolag.

Annons

Kuverttillverkaren Bong steg med 0,6 procent sedan bolaget efter börsens stängning på måndagen meddelat att man köper det danska tryckeriföretaget Egå Offset i Århus.

På onsdagen är det halvdag både på börsen och på den svenska ränte- och valutamarknaden inför trettondagen på torsdagen.

De ledande Europabörserna stängde blandat på tisdagen. Londonbörsens FTSE-index steg 1,9 procent till 6 013,9. Parisbörsens CAC-index stängde upp 0,4 procent till 3 916,0 medan Frankfurtbörsens DAX-index sjönk 0,2 procent till 6 975,4.

Annons