Finans Nyhet

Ericsson köper norskt IT-bolag

Publicerad

Ericsson vill köpa det norska IT-bolaget Axxessit för cirka 390 miljoner kronor. Ericsson köper på sig spetskompetens i stället för att självt stå för utvecklingen.

– Affären ger oss en bra produkt som gör det möjligt för oss att förbättra vårt erbjudande till teleoperatörer i hela världen. Dessutom ger affären oss tillgång till utbildade och erfarna utvecklingsresurser inom det här framtidssegmentet, säger Sivert Bergman, vice vd i Ericsson.

Norska Axxessit med cirka 180 anställda i Halden, Oslo och Bergen har samarbetat med Ericsson sedan 2003. Deras produkt gör det möjligt för telekomoperatörerna att erbjuda bredband i städernas stadsnät.

Axxessits styrelse och största aktieägare ställer sig bakom budet som innebär en premie på 44 procent jämfört med aktiens nuvarande värde.

Annons

För Ericsson är det en medveten strategi att i stället för att självt stå för all utveckling köpa företag med spetskompetens.

Frågan var uppe i samband med den senaste kvartalsrapporten. Då svarade vd Carl Henric Svanberg på frågor kring vad bolaget ska göra med sina miljardvinster. Första kvartalet 2005 slog alla förväntningar och företaget redovisade en vinst på 6,7 miljarder kronor. Företagets kassa var då över 43 miljarder kronor, vilket skapat spekulationer om att Ericsson är berett att ge sig in i någon storaffär och köpa eller gå samman med någon av sina konkurrenter. Under krisåren för branschen spekulerades det till exempel i en affär mellan Ericsson och amerikanska Motorola.

Några sådana planer finns nu inte på dagordningen.

Annons

– Det är den här typen av affärer som nu i Norge och tidigare i Spanien det kommer att handla om, där vi kan köpa oss till kompetens som vi inte redan har, säger Peter Olofsson på Ericssons informationsavdelning.

För några veckor sedan meddelade Ericsson att man köper det spanska mjukvaruföretaget Netspira Networks med 21 anställda. Den gången handlade det om att komma över företagets programvara. Programvaran ska göra det lättare för teleoperatörer att ta betalt för tjänster av mobilkunder på ett begripligt sätt.

När köpet av Axxessit genomförts betyder det att Ericsson kommer att gå från cirka 300 till 480 anställda i Norge.

Annons

TT

Annons