Finans Nyhet

Ericsson i stor strukturaffär

Publicerad

Nu står det klart att Ericsson köper det stora brittiska telekombolaget Marconi för 17 miljarder kronor.”Logisk och attraktiv affär” kallar Carl-Henric Svanberg budet för. Affären uppges ge en bredare portfölj, utökad forskningskapacitet och större merförsäljning.

Enligt uppgifter till Financial Times kommer Ericsson under dagen att lägga ett bud på majoriteten av aktierna i Marconi för 1,2 miljarder pund, närmare 17 miljarder kronor. Köpeskillingen rapporteras erbjudas i kontanter.

Marconis aktieägare kommer att erbjudas ett pris på 2,5 till 3 pund per aktie. I går stängde aktien på 3,52 pund.

– Förvärvet av Marconis verksamheter är logiskt ur ett strategiskt perspektiv och ur ett finansiellt perspektiv är affären attraktiv. Det här är en kraftfull kombination som våra kunder kommer att dra betydande fördelar av när fasta och mobila tjänster konvergerar, säger Carl-Henric Svanberg i ett uttalande.

Annons

Enligt Ericsson kommer förvärvet av Marconi ge tillgång till en bredare portfölj av lösningar, utökad forskningskapacitet och möjligheter till vidare merförsäljning.

Carl-Henric Svanberg uppger att bolagen känner varandra väl på grund av ett tio år långt samarbete.

Marconis kärnverksamhet delas upp i två huvudområden; nätutrustning och nättjänster. I nätutrustning ingår optiska nät, bredband, datanät och mikrovågsteknik. I nättjänster ingår installation, drift och underhåll.

Annons

För att budet ska gå igenom ska det godkännas av Marconis aktieägare vid en extra bolagsstämma den 21 december. Marconis styrelse har meddelat att de ämnar rekommendera aktieägarna att godta budet. Budet måste även godkännas av EU-kommissionen.

Marconis rådgivare i affären har varit Morgan Stanley, Lazard och JP Morgan Cazenove. Ericssons rådgivare har varit Enskilda Securities.

Enligt Financial Times kommer Marconi att fortsätta som en oberoende koncern.

Annons

Realtid.se

Annons