Eric Strand: Guldet håller tio år till

Taggar i artikeln

AUAG fonder Eric Strand Guld Silver
”Vi flyttar fram problemen, det är vad guld och silver ser”, säger Eric Strand om centralbankers och staters olika stödprogram i coronakrisen. Foto: Auag Fonder.”Vi flyttar fram problemen, det är vad guld och silver ser”, säger Eric Strand om centralbankers och staters olika stödprogram i coronakrisen. Foto: Auag Fonder.
”Vi flyttar fram problemen, det är vad guld och silver ser”, säger Eric Strand om centralbankers och staters olika stödprogram i coronakrisen. Foto: Auag Fonder.
Publicerad
Uppdaterad

Centralbankernas stimulanser leder till uppgång för aktiemarknaden men frågan är hur hållbart det är. Ädelmetalls-fondförvaltaren Eric Strand anser att nuvarande modell talar för uppgång för guld och silver under hela 20-talet.

Sverker Brundin

I Placeras sammanställning över de fonder på Avanza som har gått bäst det senaste kvartalet ligger tre fonder som alla investerar i ädelmetaller överst på listan. Inte konstigt alls enligt Eric Strand, som driver Auag Fonder.

– Caset för guld, silver och ädelmetaller var väldigt starkt redan innan det att corona ledde till tidernas snabbaste börskrasch. Det har skapats höga skulder i systemet ända sedan 2008 där centralbankerna har infört låga räntor under högkonjunktur. 

I kraschen som följde med corona blev responsen större stimulanser från centralbanker och länders balansräkningar. 

Annons

– Länderna har gått in ännu mer i skuld genom budgetunderskott. Resultatet av det har vi inte sett ännu, säger Eric Strand.

Innan corona talade USA om 3 procent i underskott, nu handlar det om 13 procent för att kunna skapa tillväxt. Skulderna ökar alltså återigen.

– Det räddar för dagen, men ansätter vår framtid och centralbankernas balansräkningar. Vi flyttar fram problemen, det är vad guld och silver ser.

Annons

Eric Strand anser att det starka caset för guld och silver har blivit ännu starkare. I de goda tiderna hade det varit bra om länder och företag hade lagt undan pengar. 

– Men ingen brydde sig om risk. Man lånade mer och satsade mer.

För den som har velat satsa och ligga i topp i verksamheter inom till exempel fastighet, hotell eller restaurang har man mer eller mindre varit tvungen att låna mer för att kunna satsa.

Annons

– Centralbankerna har bara belönat risktagande, säger Eric Strand.

Nu tänker man att man måste rädda allting, men räddar då också de som inte har skött sig. 

– Återigen har ingen lärt sig läxan vad risk är. Det är som att man föder nästa problem.

Eric Strand tror att vi bara har sett början på centralbankernas aktivitet. När skulderna i systemet blir tillräckligt stora kommer man att bli tvungen att skapa en kontrollerad monetär inflation i storleksordningen 4-5 procent. Det innebär att pengar blir mindre värda, vilket lättar skuldproblemet. Det gör det också sämre att spara pengar på bankkontot.

– Ett alternativ är att efterskänka skulder. Det kan fungera mellan vissa länder, men i bolagsvärlden skulle det bli ett armageddon, en massa bolag som har lånat ut pengar går då omkull. Det är inga politiker som klarar det.

För att kontrollera den monetära inflationen behöver räntorna vara mycket låga. 

– Funktionen av att pengar kommer att bli mindre värda är att guld och silver blir mer värda. Det ser vi i hela det här decenniet, ända tills vi får en återställning av systemet. 

Eric Strand poängterar att guldet också reagerar på kortsiktig politisk oro, men att han ser på investeringen betydligt mer långsiktigt.

De olika stödinsatserna leder nu till att börsen stiger. Men det sker på ett riskabelt sätt. Nu talas det om att centralbankerna inte bara ska köpa företagsobligationer utan också skräpobligationer och även ge sig in på aktiemarknaden.

– Det blir som i Japan där det i praktiken har skett ett förstatligande av företag, säger Eric Strand.

Situationen leder till att investerare försöker komma före centralbankerna varför börserna går upp.

– Det är inte sunt även om det är skönt. 

I den här modellen får aktiemarknaden luft under vingarna, anser Eric Strand. Så även guld och silver. Däremot ser det betydligt sämre ut för obligationsmarknaden. Och hela ekonomin i stort på längre sikt. 

I Placeras sammanställning har följande fonder gått allra bästa det senaste kvartalet: Amundi Fdw CPR Global Gold Mines (+22,5 procent), BGF World Gold A2 (+19,5 procent) och Invesco Gold & Precious Mtls A USD Acc (+17,1 procent).

Placera konstaterar att guld som tillgångsslag har gett den högsta avkastningen sedan årsskiftet mätt i dollar. I snitt har guldet stigit 9 procent de senaste tre månaderna.

Bara 25 fonder har totalt sett gått plus hos Avanza under perioden. Bland dem finns Eric Strands guld- och silverfond Auag Silver Bullet A, upp med 2,4 procent.

Annons