Morgonsvepet

EQT lägger bud på Stendörren

EQT lägger bud på Stendörren, Bolåneutmanare får grönt ljus från FI, Ekonomin backar i Sverige, Nordea hjälpte kunder med att kringgå börsreglerna och tecknen visar på lågkonjunktur i USA. Det är några av rubrikerna i morgonens nyhetssvep.

Uppdaterad 2018-11-27
Publicerad 2018-11-27

EQT lägger bud på Stendörren
M&A EQT Real Estate har, genom Chicago Holding, lämnat ett uppköpserbjudande till aktieägarna i Stendörren om samtliga aktier. Budet uppgår till 100,25 kronor per aktie och det totala erbjudandet uppgår till 2 823 miljoner kronor. detta motsvarar en premie om 3,8 procent jämfört med stängningskursen för B-aktien den 26 november och 9,7 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen om 91,3 kronor för B-aktien de senaste 20 handelsdagarna och en premie om 23,5 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen om 81,2 kronor under de 12 senaste kalendermånaderna. Aktieägare, motsvarande 50,06 procent av aktierna har accepterat budet, däribland Kvalitena, Förvaltningsaktiebolaget Hummelbosholm och Knut Pousette. Stendörren är noterad på Nasdaq Stockholm.

EU-beslut om Tele2-förvärv fick aktien att rusa
Börs EU är på väg att godkänna Deutsche Telekoms förvärv av Tele2:s verksamhet i Nederländerna utan krav på eftergifter, enligt Reuters. Uppgifterna, som kom under gårdagen, fick Tele2-aktien att rusa 9 procent innan den handelsstoppades. Bolaget skrev dock under kvällen att EU ännu inte fattat något beslut i frågan men att bolaget är optimistiska. På tisdagsmorgonen släpptes handelsstoppet.

Bolåneutmanare får grönt ljus från FI
Bank Alma Bolån har fått de tillstånd som krävs för att bedriva låneverksamhet, skriver Breakit. En tidig förhoppning var att bolåneutmanaren skulle dra i gång sin verksamhet redan i höst men processen hos FI har dragit ut på tiden.
“Det måste göras ordentligt och då får det ta tid. Istället för att lova saker man kanske inte kan hålla sen”, säger bolagets vd och grundare Dan-Alp Lindberg till Breakit.
Nu fortsätter arbetet med att säkra finansieringen. LIndberg uppger att blaget samarbetar med en partner för att skapa stabilitet. Nu när tillstånden är klara blir det akuellt att kontakta institutionella investerare.

Ekonomin backar i Sverige 
Ekonomi Enligt SEB får Sverige backar Sveriges BNP i det tredje kvartalet med 0,2 procent. Det beror både på hushållens svagare konsumtion och på svagare produktion i affärssektorn. Enligt SEB kommer BNP-tillväxten för året att bli 1,7 procent, klart lägre än Riksbankens prognos på 2,3 procent.

USA på väg mot lågkonjunktur?
Finans De senaste nio veckorna har varit mycket turbulenta på den amerikanska börsen. Många tecken pekar nu på en lågkonjunktur, ändå hävdar de flesta ekonomiska bedömare att det istället handlar om en korrektion, skriver Bloomberg. Oddsen att USA ska gå in i en lågkonjunktur ligger på 15 procent enligt Bloombergs U.S. Recession Probability Forecast index. I median siktar ekonomerna på en ekonomisk tillväxt för USA på 2,6 procent de närmsta 12 månaderna.

Spotify lanseras i Indien
IT Svenska börsjätten Spotify kommer inom kort att lansera sin tjänst i Indien. Lokala källor säger till tidningen Variety att de spår en lansering inom sex månader.
Detta sedan sonderingen om att köpa en lokal aktör har runnit ut i sanden. Aktien steg kraftig, runt 7 procent, på uppgifterna igår måndag. Detta efter att ha fallit rejält under de senaste månaderna.
Spotifys nordiska talesperson Fredrik Westin vill inte kommentera uppgifterna.

Nordea hjälpte kunder med att kringgå börsreglerna
Bank Nordea hjälpte under 00-talet sina danska storkunder att kringgå börsreglerna. Det avslöjar den danska tidningen Børsen.
Nordea kunde under 00-talet med hjälp av ett särskilt finansiellt instrument hjälpa kunder att till exempel kringgå storägares informationsplikt mot börsen, samt bokförings- och skatteredovisningsregler.
Det skriver danska Børsen, som har läst en presentation från Nordeas avdelning ”Equity Finance”.
”Uppfattningen var att det var lagligt men alla var fullt medvetna om att det stod i strid med börsreglerna”, säger en källa till tidningen.

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in