Finans Nyhet

Engagerad mot mobbing

Publicerad

Robert af Jochnick är entreprenör, även när det är sponsring och välgörenhet det handlar om. Han vill bygga själv.

Robert af Jochnick, kosmetikaföretaget Oriflames grundare och styrelseordförande, är en av talarna på anti-mobbingorganisationen Friends adventskonsert idag.

– Mobbing är ett svårt problem att komma till rätta med, och Friends känns som en väldigt meningsfull verksamhet att vara engagerad i.

Familjen af Jochnick har gjort sig kända som välgörare, med engagemang i till exempel SOS Barnbyar och Fryshuset. Pengar att ge bort saknas ej – familjen är bland annat storägare i nu börsintroducerade Oriflame.

Annons

Men pengar är en sak, engagemang en annan.

När det gäller Friends är det ett treårigt projekt i Mora kommun som familjen af Jochnick sponsrar, i samarbete med kommunen.

16 skolor i Mora, med sammanlagt 4.000 elever och 400 vuxna, ska ta del av Friends-konceptet.

Annons

– Att det blev just Mora var för att vi sa att om vi ska gå in så vill vi ha något som vi är med att starta, följa och följa upp. Det är något annat än att skicka in en påse pengar, säger Robert af Jochnick.

Att skicka pengar till Röda Korset eller Rädda barnen är givetvis också bra.

– Men vi är ändå entreprenörer i grund och i själ. Det är egentligen inte så stor skillnad. Det känns meningsfullt att satsa på något för oss påtagligt, som i SOS barnbyar där vi byggde ett eget hus.

Annons

Organisationen Friends utbildar barn och vuxna i förebyggande arbete mot mobbning och kränkande behandling. I dag har Friends 16.000 kompisstödjare på drygt 600 skolor runt om i Sverige.

Adventskonserten hålls på Grand Hotell. Medverkar gör bland andra Lill Lindfors, Helen Sjöholm, Anders Ekborg och Peter Jöback.

Annons