Finans Nyhet

Emissionsplan sänker Danske Bank

Publicerad

Aktien rasade med 10 procent idag och den trycks ner av ett svagt resultat.

En plan för en nyemission på 20 miljarder danska kronor befaras späda ut värdet på aktien, som även trycks ned av ett oväntat svagt resultat från fjärde kvartalet 2010.

På lite sikt kan Danske Banks jätteemission ses som ett styrketecken. Går den i lås visar den, som bankledningen också vill påskina, att banken nu är på väg att hänga av sig de sista tyngderna från finanskrisen – som i

Danmark slagit särskilt hårt mot alla med exponering mot fastighetsmarknaden.

Annons

Så sent som i helgen sänktes Amagerbanken av krisen, den tionde danska banken som gått omkull sedan 2007. Bedömare befarar att fler danska småbanker kan stå på tur.

Nyemissionen motiveras av framtida kapitalkrav och det faktum att banken i förtid vill betala tillbaka ett hybridlån från staten från 2009, på totalt 26 miljarder danska kronor.

Enligt gällande avtal, som kräver lagändring i folketinget för att ändras, ska lånet löpa på till 2014. Men det är dyrt. Det kostar omkring 9,1 procent i ränta för Danske Bank och skulle de få bort det ur balansräkningen skulle intjäningsförmågan förbättras väsentligt.

Annons

Danmarks finansminister Claus Hjort Frederiksen sade på en pressträff i Köpenhamn på torsdagen att han ser positivt på förtidsbetalningen.

Emissionen späder dock ut befintliga aktiers värde, vilket kan förklara torsdagens börsras. Och så är just denna emission lite större än väntat. Dessutom kommer den tidigare än vad de flesta hade räknat med.

En del bedömare trodde inte ens att det skulle behövas en emission. De räknade med att banken med sina egna vinster skulle tjäna tillräckligt med pengar för att betala av lånen och klara de nya och hårdare kapitalkrav

Annons

som står för dörren i de så kallade Basel III-reglerna.

Danske Bank är Nordens näst största långivare och är som ägare av Östgöta Enskilda Bank nummer fem på den svenska marknaden.

Annons