Foto: Ericsson
Morgonsvepet

Ekholm: "Jag skäms"

Morgonsvepet måndag: Börje Ekholm skäms, reformering av Arbetsförmedlingen skjuts fram, Oscar Properties förlänger teckningsperioden igen och starkare japansk BNP än väntat. 

 

Uppdaterad 2019-12-09
Publicerad 2019-12-09

Ekholm: "Jag skäms"
Efter förlikningen med justitiedepartementet i USA vänder Ericsson blicken mot enskilda anställda som mellan 2000 och 2017 varit aktiva i de mutor som nu genererat miljardböter. En möjlighet är att kräva tillbaka bonusar, säger vd Börje Ekholm i intervju med Dagens Industri.
– Vi har inte haft tid att fokusera på det här än. Det är nu nästa steg, säger han till DI.
Ekholm är förbannad och berättar för SvD Näringsliv om känslorna när härvans omfattning blev uppenbar för honom.
– Jag blev fullständigt jävla rasande. Och jag skäms över vårt historiska beteende, säger han till Svd.
Till DI säger han: 
 – Det är en kultur som måste adresseras. Det är ingen tvekan om det, säger Börje Ekholm till DI.

Reformering av Arbetsförmedlingen skjuts fram
Reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts fram ett år. Det har regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna beslutat, enligt en debattartikel i Aftonbladet. Dessutom ska reformen, enligt överenskommelsen, inte vila på LOV (lagen om valfrihet).
”Vissa regelförändringar kan behöva finnas på plats 2021. Det huvudsakliga regelverket ska beslutas under mandatperioden för ikraftträdande under slutet av 2022”, skriver partiledarna för de fyra partierna som ingår i samarbetet.
Men januariavtalet ligger fast, skriver de. Beslutet tas inför hotet om att oppositionen väckt misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Oscar Properties förlänger teckningsperioden igen
Bostadsutvecklaren Oscar Properties meddelar att preliminärt motsvarande cirka 70 procent av företrädesemissionen har tecknats under anmälningsperioden. Bolaget har nu beslutat att förlänga teckningsperioden till och med den 12 december 2019. Det framgår av ett pressmeddelande.

Starkare japansk BNP än väntat
Den japanska BNP-tillväxten var väsentligt starkare än väntat i det tredje kvartalet. Tillväxten var 1,8 procent mätt som årstakt, vilket kan jämföras med väntade 0,7 procent. Preliminära siffror visade på en ökning med 0,2 procent. Den kraftiga ökningen i tillväxten beror främst på att investeringstakten fördubblats mot det preliminära resulatet.

Intrum utökar kreditfacilitet
Intrum har förlängt löptiden för bolagets kreditfacilitet med fem plus ett år och har även utökat beloppet från cirka 1,4 till 1,8 miljarder euro. Det framgår av ett pressmeddelande.
Den nya faciliteten startar i januari 2020 och möjliggör enligt bolaget en tillfredsställande likviditetsbuffert och täcker Intrums investeringskapacitet framöver.
Bolaget har även ökat antalet deltagande med åtta nya internationella långivare.

Utredning om bankunion nu klar
I eftermiddag lämnas utredningen till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) om hur ett svenskt medlemsskap i EU:s bankunion kan se ut.
Till nackdelarna räknas risken att få betala för sydeuropeiska bankproblem och att tillsynen i banksektorn flyttar utomlands men det finns också fördelar med att ingå i unionen som ett gemensamt reglerverk. Det säger professor Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet, till TT.
– Bankunionens tjänstemän som utövar tillsyn blir kanske mer opartiska än vad svenska tjänstemän skulle vara, säger Flam till TT.

Avanza har Sveriges nöjdaste sparare
För  tionde året i rad vinner Avanza Svenskt Kvalitetsindex (SKI) utmärkelse Sveriges nöjdaste kunder i kategorin sparande.
I sin undersökning mäter och analyserar SKI kundernas nöjdhet och lojalitet till bankerna. Som bakgrund mäts image, förväntningar, produktkvalitet, servicekvalitet och prisvärdhet. Avanza ökade jämfört med förra årets mätning och förstärker sin ledande position inom kundnöjdhet.

SBAB har nöjdast bolånekunder 
SBAB har nöjdast kunder inom både bolån och fastighetslån när Svenskt Kvalitetsindex (SKI) idag presenterar sin årliga fokusstudie om kundnöjdhet.
När det gäller bolån till privatpersoner får SBAB betyg 76,3 inom kundnöjdhet, vilket är väsentligt över branschsnittet på 69,3. Inom kategorin lojalitet har SBAB ett mycket högt värde, 82,3, vilket kan jämföras med 71,4 för branschen.
Utmärkande i årets mätning är ett större fokus från kunderna på hållbarhet och hur det påverkar nöjdheten och de val kunderna gör. SBAB får högst betyg av alla banker på frågan ”Tar samhällsansvar”, både för bolån och fastighetslån.

Lendify har Sveriges nöjdaste kunder inom privatlån
I Svenskt Kvalitetsindex (SKI) årliga undersökning gällande kundnöjdhet vinner Lendify utmärkelsen Sveriges nöjdaste privatlånekunder.
Lendify erbjuder privatlån till kreditvärdiga hushåll i Sverige. Bolaget grundades 2014 och har en lånestock på cirka 2 miljarder kronor. Lendify vill bidra till ett positivt privatekonomiskt beteende och erbjuder låntagarna sänkt ränta i takt med att de sköter sina betalningar och går Lendifys ekonomiskola.

Kungsleden förvärvar fastighet för 400 miljoner
Kungsleden fortsätter att expandera sin uthyrbara kontorsyta i Stockholm City Väst. I ett pressmeddelande berättar fastighetsbolaget att de köpt kontorsfastigheten Gladan 4 av Areim för 428 miljoner kronor Fastigheten är belägen i Stockholm City Väst där Kungsleden sedan tidigare äger sex kontorsfastigheter. Efter tillträdet av Gladan 4 uppgår klustrets totala area till cirka 58 000 kvadratmeter.

Utmaning för pensionssystem
Det moderna arbetslivet, med fler egenföretagare, frilansare och tillfälligt anställda, utmanar västvärldens pensionssystem.
Här måste pensionssystemen anpassas snabbt, enligt en ny rapport från OECD.
”Regeringar behöver snabbt införa mer inkluderande och harmoniserade pensioner som passar alla grupper. Gapet mellan pension i traditionella jobb med fast anställning och mer moderna och annorlunda arbetsvillkor är stort”, säger OECD:s generalsekreterare Angel Gurria i en presskommentar.

Familjen Qviberg ökar i Bilia
Familjen Qviberg har på fredagen köpt ytterligare drygt 80 000 aktier i Bilia. Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynslista där köpet är registrerat på Eva Qviberg, fru till Bilias styrelseordförande Mats Qviberg. Köpet gjordes till kursen 105,83 kronor och var därmed värt totalt 8,4 miljoner kronor.

Nordea-ekonomer: Sårbara utsikter för svenska kronan
Riksbanken har bara höjt räntan en enda gång när de svenska PMI-siffrorna varit så svaga som de är nu – och det var strax före härdsmältan 2008. Det skriver Nordea-ekonomerna Andreas Steno Larsen, Joachim Bernhardsen och Martin Enlund i ett marknadsbrev. PMI-siffrorna signalerar recession, enligt skribenterna.
De skriver också: ”Detta gör att kronans utsikter för första kvartalet 2020 är sårbara – precis som under 2019”.

Platsannonser