Annons

Annons

2592_8bit_AdobeRGB_1.jpg

Dan Engström, delägare och styrelseledamot i Nova, ser framtiden an med tillförsikt.

Efter skilsmässan: Nova utökar med nytt affärsområde

Advokatfirman Nova som tappat hälften av sina delägare blir kvar på Linnégatan 18 och rekryterar personal i alla kategorier. En ny delägare ska leda satsningen på bank och finans.

I veckan blev det känt att Advokafirman Nova splittras till följd av åtta delägares beslut att lämna. Med sig tog de en stor andel av personalen, men Nova kommer att sitta kvar i lokalerna på Linneágatan 18 och har inga planer på att växla ned, enligt vad som framkommer i en intervju med Realtid.

– Vi fokuserar nu på att bygga vidare på det vi har skapat och ser framtiden an med tillförsikt, säger Dan Engström, delägare och styrelseledamot i Nova.  

Ni tappar ändå 21 medarbetare totalt? 
– Ja, och det är en blandning av advokater och administrativ personal. Många av dem som lämnar jobbar med konkursförvaltning och det är ett administrativt tungt område. Vi kommer inte att ersätta de tjänsterna i och med att vi inte är så många konkursförvaltare kvar.

Annons

Annons

I stället satsar Nova på att växa inom andra sektorer där det finns hög efterfrågan, och kommer sannolikt att släppa ytterligare något av byråns tidigare områden, som exempelvis entreprenadrätt.

På senare tid har man hållit anställningsintervjuer varje vecka, berättar Dan Engström.

– Men det är inte ett självändamål att växa tillbaka till samma storlek, det viktiga är att de vi tar in delar våra värderingar

Nova har redan rekryterat ett tiotal personer till olika tjänster och för diskussioner med flera på delägarnivå. Ett namn är redan klart, Åsa Holmius med en bakgrund som bolagsjurist i finansbranschen väljs in som ny delägare med ansvar för det nya affärsområdet bank och finans.

Andra affärsområden som Nova vill satsa på är it-ip samt fastighetsrätt. Nästa delägare som presenteras kommer troligen att vara specialiserad på något av dessa områden, avslöjar Dag Engström. Därtill fortsätter Nova att satsa inom processrätt och tvistelösning.

Kort sagt, Nova kommer inom kort att ha hämtat tillbaka vad man förlorade i skilsmässan, även om Dan Engström betonar att det viktiga är värderingar och ett inkluderande förhållningssätt.

– Vi försöker skapa en organisation som bygger både starka team och starka individer. Bland det tiotal personer som vi rekryterat på kort tid är majoriteten kvinnor.

Ulf Stigares uttalande om att det skulle vara gamla stötar som stannar kvar på Nova är ingenting som Dan Engström känner igen sig i.

– Det är ganska liten skillnad mellan dem som går och oss som stannar, säger han.

Över huvud taget är det liten skillnad mellan vad de båda byråerna – Nova och Walthon – vill göra, enligt deras egna utsagor.

Man vill bygga platta, inkluderande organisationer och ligga tekniskt i framkant. Med så lika ambitioner ställer man sig frågan varför de inte kunde fortsätta tillsammans. Dan Engströms bild är att sprickan beror på olika syn på ledarskap. 

Han kom till Nova för bara ett år sedan och menar att han därför kunnat betrakta de interna spänningar som funnits lite på avstånd.

– Det fanns en ganska tydlig spricka som delade människor i två läger, men det hade inte att göra med ålder eller kompetens att göra, utan i grund och botten om olika synsätt och hur man förhåller sig till människor. Sprickan kan hänföras till ganska stora skillnader i ledarstil, säger han. 

– Vi kommer nu att se skillnader i ledarstil. Det är viktigt för oss som är kvar att vi är en platt organisation som inte är toppstyrd, där alla kommer till tals, inte bara jurister, och att man inte behandlar olika personalkategorier på olika sätt utan bygger inkluderande team, säger Dan Engström.

Novas tidigare delägargrupp splittras i två jämstora delar: nio stannar och åtta går vidare tillsammans i Walthon Advokater. En större andel av medarbetarna utanför delägarskaran har följt med till Walthon, samtidigt som Nova har nyrekryterat. 

Nova är i dagsläget 20 medarbetare varav 10 delägare, och fler är på väg in. 

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons