Finans Nyhet

EEW-ägare berättar: ”Det skulle gå snabbt”

Taggar i artikeln

EEW Eco Energy World
Publicerad
Uppdaterad

Enligt dokument som Realtid tagit del av hade Alpha Nordic, som kallar sig Corporate Finance-bolag, ett uppdrag av solenergibolaget EEW att hjälpa till med aktiespridning inför notering. Att Alpha Nordic och EEW förnekar detta förvånar aktieägaren Åke Karlson.

Per Agerman

Annelie Östlund

Det var i oktober förra året som Martin Frödin, nuvarande ordförande i Alpha Nordic och bolagets sales director, ringde upp 66-åriga Åke Karlson i Spånga. Åke Karlson beskriver det som ett säljsamtal. Han vet inte varför Alpha Nordic kontaktade just honom.

– Det vet jag faktiskt inte. Jag hade inte varit kund hos dem innan, säger Åke Karlson till Realtid.

Kort efter samtalet mottog Åke Karlson ett mejl från Martin Frödin där den senare presenterar Alpha som en ”corporate finance-firma som arbetar med onoterade bolag i olika faser inom framförallt tekniksektorn”. Av mejlet framgick att bolaget anordnar ”träffar där respektive vd presenterar sina företag via webben.”

Annons

Ett av de företag som skulle hålla presentation var solenergibolaget EEW med storägaren Svante Kumlin i spetsen. Men i EEW:s fall var det inte vd – alltså Svante Kumlin – som höll i presentationen. Som Realtid tidigare har rapporterat var det istället en person vid namn Lars Nicholls som presenterade bolaget.

Lars Nicholls har varit inblandad i försäljningen av EEW-aktier i Sverige på flera sätt. Enligt vad Nicholls har sagt till kunder har han på uppdrag av EEW hjälpt till med spridning av aktier inför en notering. Men enligt EEW och Svante Kumlin har ingen aktör i Sverige ägnat sig åt aktiv försäljning av aktier i EEW på uppdrag av bolaget.

Detta är något som förvånar Åke Karlson. Enligt honom förmedlade Alpha Nordic kontakten med Lars Nicholls som via sitt bolag Elln Invest sedan sålde EEW-aktier till honom för 94 000 kronor. Han har dessutom en avräkningsnota som bevisar det.

Annons

– Man skulle köpa 6 000 aktier åt gången, och det skulle gå fort. När man hade skrivit på skulle betalningen ske inom tre dagar till ett konto på SEB, berättar Åke Karlson.

– De sa att det handlade om en ägarspridning inför en notering. Det var därför som det var så bråttom med allting, betalningen av aktierna, för att EEW skulle noteras inom kort.

I samband med köpet av aktier fick Åke Karlson också skriva under på ett dokument som Alpha Nordic hade producerat. I dokumentet står det att EEW har givit Alpha Nordic i uppdrag att hjälpa till med aktiespridning inför en nära förestående notering:

Annons

”EEW Eco Energy World PLC är en placeringsmöjlighet i ett publikt bolag som är registrerat hos Crest (motsvarande Euroclear i Storbritannien) och där bolaget avser att notera aktien på börsen senare under 2020. Med anledning av detta genomförs en ägarspridning inför notering där Alpha Nordic AB, har blivit kontrakterade av EEW Eco Energy World PLC att hjälpa till i denna process genom att bjuda in potentiella intressenter till seminarier där bolaget presenterar sin verksamhet och sitt erbjudande.”

Realtid har ställt frågor om hur EEW ser på uppgifterna i dokumentet men inte fått svar.

När Realtid frågar Martin Frödin om Alpha Nordic någonsin haft ett uppdrag från EEW, svarar denne bestämt ”nej” via mejl. När vi sedan visar innehållet i dokumentet återkommer han inte.

Åke Karlson betalade in pengarna för EEW-aktierna i oktober men trots att det bara skulle dröja sex dagar innan de skulle levereras tog det sex veckor innan de dök upp på hans depå.

Vårens nyemission

Efter att Åke Karlson köpt sina aktier i EEW blev det tyst ett tag från Alpha Nordic. Men så i förra veckan damp det ned ett mejl från Martin Frödin:

”Här kommer information från EEW i samband med att de gör en nyemission till kursen 1,65 Euro/aktie. Nyemissionen vänder sig i första hand till utländska investerare. Det finns dock en möjlighet för befintliga aktieägare att teckna sig i emissionen och då är minsta teckningspost 5000 aktier lika med 8250 Euro.”

En teaser och ett memorandum fanns bifogat i mejlet liksom en teckningsanmälan. Enligt dokumenten rör det sig om en ”private placement” om 15 miljoner euro – motsvarande 153 miljoner svenska kronor.

Det framgår också av mejlet att informationen om erbjudandet kommer från Lars Nicholls på Elln Invest. EEW förnekar samtidigt via PR-byrån Buchanan att Alpha Nordic, Lars Nicholls eller någon annan svensk aktör har fått i uppdrag av bolaget att marknadsföra eller sälja EEW-aktier.

Alpha Nordic meddelar i mejl till Realtid att memorandumet kommer från EEW:s brittiska rådgivare Boustead Renewables med svensken Jakob Kinde i spetsen. Enligt Buchanan är memorandumet ”konfidentiellt” och ska bara ha spridits till professionella investerare och existerande aktieägare med sekretessförbehåll. Men något sådant har Åke Karlson inte skrivit på.

I det utskickade materialet finns bland annat en lista över ägare i EEW men där framgår inte hans egen aktiepost:

– Jag blev förvånad över att jag inte fanns med på aktielistan.

Per Agerman
Annelie Östlund

 

dokumentation.jpg

 

avrakningsnota.jpg

 

Annons