Finans Nyhet

EBM:s utredning om HQ-kraschen kan svälla

Publicerad

På fredag eller måndag kommer beslut om en förundersökning ska inledas med anledning av brottsansmälan riktad mot bland andra Mats Qviberg.

Realtid.se

HQ AB:s brottsanmälan mot Mats Qviberg och en rad andra tidigare chefer och styrelseledamöter lämnades in i fredags. Nu berättar statsåklagare Berndt Berger på Ekobrottsmyndigheten, som leder utredningen, att han kommer lämna ett beslut under fredagen eller måndagen om förundersökning ska inledas, uppger TT.

– Men jag kommer inte att berätta vilka personer som, i så fall, blir föremål för en eventuell förundersökning, säger Berndt Berger till TT.

Mats Qviberg som är en av de aktuella i HQ:s brottsanmälan, nekar till anklagelserna.

Annons

Berndt Berger inledde i september 2010 en förundersökning om grovt bokföringsbrott och grovt svindleri mot bland andra Mats Qviberg. Förundersökningen påbörjades precis efter det att HQ Bank under några turbulenta dagar mist tillstånden, likviderats och tagits över av Carnegie.

Om Berndt Berger lägger till brottsansmälan som kom in i fredags till sin förundersökning, sväller denna med misstankar om trolöshet mot huvudman och osant intygande.

Enligt anmälan från HQ AB ska brotten ha begåtts under perioden 2007 – 2010. Det innebär även en tidsmässig utvidgning jämfört med den befintliga utredningen.

Annons

Annons