Finans Nyhet

Dystert i USA för Volvo PV

Publicerad
Uppdaterad

Fordägda Volvo Personvagnar gjorde en vinst på 4,4 miljarder kronor förra året. Antalet sålda bilar ökade kraftigt men på Volvos viktigaste marknad USA ser det allt dystrare ut.

Olle Blomkvist

Volvo Personvagnars fabriker i Torslanda och belgiska Gent gick för högtryck förra året. Totalt ökade Volvo försäljningen till 463.000 bilar jämfört med 410.000 året innan. Vinsten efter finansnetto föll däremot från drygt 9 miljarder till 4,4 miljarder kronor enligt årsredovisningen.

Men huvudorsaken till resultatförsämringen är att bolaget fick en återbetalning av royalty från ägaren Ford på 4,6 miljarder 2003. Om den engångsintäkten räknas bort ligger vinsten för 2004 på samma nivå som året innan, enligt Volvo.

– Det var ett bra år, försäljningen på över 460.000 bilar betyder att det var ett rekordår så det är vi nöjda med, säger Christer Gustafsson, presschef på Volvo Personvagnar.

Annons

Omsättningen steg till 104,6 miljarder kronor, från 96,8 miljarder kronor året före. Exportmarknaden stod för 89,8 miljarder kronor av omsättningen, mot 83,1 miljarder kronor 2003.

Försäljningen i Sverige ökade liksom försäljningen i övriga Europa. Däremot sjönk omsättningen i Nord- och Mellanamerika med 11 procent till 26,3 miljarder. Och de problemen fortsätter eftersom den allt hårdare konkurrensen i USA, främst från japanska bilföretag med Toyota i spetsen, pressar priserna.

Både Ford och General Motors, som äger Saab, deklarerade på måndagen att de nu sänker sina priser och inkluderar mer tillbehör för att få fart på försäljningen. Och Gustafsson bekräftar att Volvos försäljning i USA har kroknat.

Annons

– Vi har märkt en dämpad försäljning i USA. Det gäller bilmarknaden generellt i USA och det drabbar även oss. Så vi ser en ganska kämpig situation framöver, säger han.

USA är Volvos överlägset största marknad. Totalt sålde Volvo drygt 150.000 bilar i Nord- och Mellanamerika 2004. Sverige är den näst största marknaden med knappt 70.000 sålda bilar.

Trots de dystra signalerna från USA hoppas styrelsen för Volvo Personvagnar att bolaget ska kunna fortsätta öka sin försäljning. I sin prognos i årsredovisningen skriver styrelsen:

Annons

”Volvo Personvagnar spår fortsatt hård konkurrens inom premiumsegmentet. Med flera nya kommande produktlanseringar räknar bolaget med att kunna öka försäljningsvolymen och ta marknadsandelar”.

I Volvo Personvagnars årsredovisning ingår inte intäkterna från försäljningsbolag på flera marknader, bland annat USA och England. De marknadsbolagen ägs direkt av Ford.

I årsredovisningen föreslår styrelsen också att 14,7 miljarder kronor delas ut till ägaren Ford.

TT

Annons