Finans Nyhet

Dybeck bekräftar byte av ordförande i HQ

Publicerad

Det blir av allt att döma stora förändringar i HQ:s styrelse. Det bekräftar Sten Dybeck som är ledamot i valberedningen för Realtid.se.

Sten Dybeck, själv en av storägarna i HQ, tror inte att Mats Qvibergs färska cornerposition i HQ kommer att påverka styrelsens arbete inför stämman den 24 maj.

Aktieägarna ska då ta ställning till om bolaget ska driva formella rättsprocesser mot tidigare ledning, styrelse och revisor. Styrelsen väntas inom bara någon vecka presentera sitt beslutsunderlag till ägarna.

Som förklaring till köpet av storposten i HQ säger Sten Dybeck att det var finansmannen Sven Hagströmer som ville sälja sina HQ-aktier och att Qviberg nu köper dem mot bakgrund av de bådas långvariga partnerskap.

Annons

– Det är inte så konstigt tycker jag.

Dybeck vill i dagsläget inte ta ställning till om Qviberg bör krävas på skadestånd. Han anser att han har fått alldeles för lite information om hur situationen kring HQ så här långt.

– I dagens läge kan jag inte säga något om det. Men jag hoppas att det kommer fram lite mer underlag så att vi aktieägare i HQ får chans att skaffa oss en bättre bild av vad som har hänt.

Annons

Har du någon uppfattning om Mats Qviberg kan ha för avsikt att stoppa rättsprocessen mot bland andra Qviberg själv?

– Nej, det måste du fråga honom själv om.

Är det kontroversiellt att Qviberg ökar sin ägarandel i HQ? Är det dumt av honom?

Annons

– Nej, jag tycker att det är ganska naturligt att han gör det.

Det är HQ:s styrelseordförande Leif Ljungholm som har lett utredningen om huruvida skadestånd bör krävas av Qviberg och andra. Nu är det på tal att Ljungholm ska avgå, men Dybeck dementerar att det är på Qvibergs initiativ.

– Det är Ljungholm själv som har begärt att få avgå. Jag tror inte att det har ett dugg med Qvibergs ökade ägarandel att göra, utan Ljungholm har förklarat för HQ:s valberedning att Ljungholm inte vill fortsätta. Han har inte tid på grund av sitt ordinarie arbete.

Sten Dybeck ingår HQ:s valberedning. För stunden vill han inte svara på vem han skulle vilja se som ny styrelseordförande i HQ. Valberedningen jobbar dock med att ta fram förslag på ny ordförande och resten av HQ-styrelsen till stämman den 24 maj. Mats Qvibergs son Johan Qviberg axlar ordförandeskapet i valberedningen efter helgens ägarförändring.

Ännu är det oklart om hela styrelsen kommer att förändras.

– Det får vi höra efter med respektive styrelseledamot – om de vill sitta kvar eller avgå. Och det har jag inte varit med om ännu så det vet inte jag.

Det är inte bara på tal att enbart Mats Qviberg ska krävas på skadestånd efter HQ-härvan. Ett antal personer har räknats upp. Däribland Sten Dybecks dotter Carolina Hyppe-Dybeck som själv satt i HQ:s styrelse samtidigt som Qviberg var styrelseordförande och tradingförlusterna uppstod.

– Man har rakt av tagit alla som satt i styrelsen både för moderbolaget HQ och dess dotterbolag; den rörelsedrivande banken. Alla dem har man dragit över en kam.

– Och det är ju det underlaget som vi måste få bättre begrepp om – dels om det är adekvat att stämma dem, och det andra är om det finns någon framtid i att stämma dem eftersom pengarna i HQ snabbt minskar på grund av advokatkostnader. Så här kan man inte hålla på länge till förrän HQ inte kommer att ha några pengar kvar, säger Dybeck.

Vad säger din dotter om alltihop?

– Det får du fråga henne om.

Hur kan man få tag på henne?

– Om du lyckas med det så är du duktig, men det kanske går.

Dybeck själv säger sig inte kunna förstå att hans dotter skulle vara skyldig till det här.

– Men det där får ju andra klara ut så det ska jag inte lägga mig i för närvarande.

En uppfattning är att hon som styrelseledamot borde haft bättre koll på HQ:s verksamhet än hon hade eftersom tradingförlusterna uppstod?

– Det har jag inga kommentarer till.

Realtid.se har sökt Carolina Hyppe-Dybeck utan framgång.

Enligt Sten Dybeck är han och Mats Qviberg inte personliga vänner som umgås privat.

– Det är klart att många känner Qviberg som det heter. Han är ju inte obekant på något vis, men vi åker inte skidor tillsammans och så vidare.

Vad anser du om Qviberg efter hela den här härvan?

– Nej, jag vill inte ha några synpunkter på det. Vi får se hur hela den här processen slutar. Jag hoppas att det ska bli så bra som möjligt för aktieägarna och är ju själv storägare med intresse för att det ska gå bra.

Efter Mats Qvibergs intåg som största ägare har det spekulerats i om han planerar att försöka ge värde tillbaka till ägarna genom att starta en ny verksamhet i bolaget, exempelvis ett investmentbolag.

Tycker du att det låter som en intressant väg?

– Ja, det skulle jag se som en intressant utväg.

Enligt Dybeck är det för tidigt att prata om varifrån kapitalet för ett sådant investmentbolag skulle komma. Han anser att man i så fall måste börja med att formulera affärsidén för ett sådant investmentbolag för att kunna bedöma om den håller.

– Håller affärsidén så kommer kapitalet till bolaget. Det är så det fungerar. Man ska inte börja tvärtom, säger Sten Dybeck.

Stämning på stämman

Den 24 maj träffas HQ:s aktieägare för att bland annat rösta om bolaget ska driva formella skadestånds- och återbetalningsprocesser mot den gamla styrelsen och ledningen.

Mats Qviberg är en av de som riskerar en stämning. Efter helgens köp av HQ-aktier är han samtidigt största ägare i bolaget och har bland annat makt att påverka styrelsens sammansättning.

Annons