Finans Nyhet

Dostojevskij stämmer spelbolag

Publicerad

Det ryska spelbolaget Chestnaya Igra stäms av Dmitri Dostojevskij, ättling till Fjodor Dostojevskij. Anledningen är att företaget har sålt lotter med författarens bild på.

Ättlingen till den berömde författaren hävdar att företagets agerande är kränkande, inte minst med tanke på att Fjodor Dostojevski själv var spelmissbrukare. Nu kräver Dmitri Dostojevskij 200.000 rubel, motsvarande drygt 50.000 kronor, i skadestånd. Det skriver St. Petersburg Times.

Men Chestnaya Igras pressekreterare, Natalya Starodubtseva, hävdar att företaget inte handlat olagligt. Bilden är en kopia av en målning som signerades av konstnären Vasily Perov år 1872 och Starodubtseva menar att det inte finns någon lag som säger att porträttet inte får reproduceras.

Dmitri Dostojevskijs advokat hävdar att det inte handlar om copyright utan om att spelbolaget bryter mot den ryska konstitutionen. Han menar att det är olagligt att använda en persons bild i ett kommersiellt syfte utan dennes medgivande eller ett medgivande från ett ombud.

Annons

Men spelbolaget håller inte med och hävdar desstom att försäljningen av lotterna delvis görs i syfte att ge köparen en kort historielektion. På baksidan av lotten finns nämligen författarens komprimerade biografi.

Annons