Finans Nyhet

Domstolen förbjuder Svea Ekonomi att ta ut förseningsavgifter för krediter

Svea Ekonomi, KonsumentombudsmannenSvea Ekonomi, Konsumentombudsmannen
Foto: TT
Publicerad

Förseningsavgifter för konsumentkrediter bryter mot lagen. Det anser Konsumentombudsmannen, KO, som nu får rätt av domstolen.

Realtid.se

KO tog förra året företaget Svea Ekonomi till Patent- och marknadsdomstolen för att få saken prövad. Domstolen delar KO:s uppfattning och förbjuder företaget att ta ut förseningsavgifter.  Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi är nöjda att domstolen tar ställning för konsumenterna i denna fråga. Lagen syftar till att skydda konsumenten mot överdrivna krav på ersättning. Visserligen är konsumenten sen med betalningen, men bolagen har ofta rätt att begära dröjsmålsränta och ersättning för exempelvis betalningspåminnelser. När företag lägger på förseningsavgift ovanpå det kompenserar sig bolaget på konsumenternas bekostnad på ett sätt som inte är förenligt med lagen, säger Johanna Nyblom, processråd vid KO i en skriftlig kommentar.

Nu vill KO se att alla andra företag inom konsumentkreditbranschen följer domstolens förbud.  

Annons

Förbudet förknippas med ett vite på 2 miljoner kronor. Ett vite är framåtsyftande och kan komma att dömas ut om företaget skulle bryta mot förbudet.

 

Annons