Finans Nyhet

Domslut: Länsförsäkringsgruppens aktieutdelningar är skattefria

Taggar i artikeln

Länsförsäkringar
Länsförsäkringar Bank Foto: TTLänsförsäkringar Bank Foto: TT
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

De aktieutdelningar som 23 länsförsäkringsbolag inom länsförsäkringsgruppen får från Länsförsäkringar AB är skattefria enligt domar från förvaltningsrätten.

Realtid.se

Länsförsäkringar AB (LFAB) ägs av bland annat 23 ömsesidiga länsförsäkringsbolag. Ömsesidigheten innebär att länsförsäkringsbolagen ägs av respektive bolags kunder. LFAB har under 2018 lämnat aktieutdelningar med nästan 300 miljoner kronor till de 23 länsförsäkringsbolagen. Förvaltningsrättens slutsats är att dessa aktieutdelningar är skattefria. Samma bedömning har gjorts i 23 separata domar för de 23 olika länsförsäkringsbolagen. Det framgår av ett pressmeddelande.

– De underliggande frågeställningarna är av principiell betydelse inom den finansiella affärssektorn och avser sambandet mellan redovisning och beskattning. Vi har vid vår prövning kommit fram till att LFAB är ett intresseföretag i förhållande till respektive länsförsäkringsbolag och att en omklassificering av aktieinnehavet från lagertillgångar till kapitaltillgångar kan ske med skatterättslig verkan när syftet med innehavet inte har förändrats, säger Johan Gefvert, rådman, i en skriftlig kommentar.

 

Annons

Annons