Finans Nyhet

Djursholms-dam flyttar till Akalla

Publicerad

Fastighetskvinnan Wonna de Jong ska idka välgörenhet i Klas Eklunds gamla förort.

Välbärgade personer som lämnar sina bekväma liv för att under en vecka leva bland fattiga och utslagna människor. Det är temat i Kanal 5:s nya serie ”Den hemlige miljonären”.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag

I premiäravsnittet medverkar Wonna I de Jong, som av Kanal 5 kallas ”Sveriges fastighetsdrottning”.

Annons

TV-kanalen beskriver de Jong enligt följande:

”Wonna föddes i Polen och bestämde sig redan som ung för att hon en dag skulle blir rik och tjäna massor av pengar. Som tonåring lyckades hon med toppbetyg i bagaget ta sig till Sverige där hon landade i Stockholmsförorten Rinkeby – gifte sig och fick en son. Som ung, polsk invandrare var livet hårt, men efter att ha läst svenska för invandare fick hon behörighet till universitetet där hon hann läsa både medicin och juridik innan hon bestämde sig för att satsa på affärer.”

– Jag var otroligt fattig, men att vara på botten ger dig ännu större kraft att vilja ta sig upp. Det var under den här tiden som jag bestämde mig för att en dag äga många fastigheter, säger Wonna I de Jong till Kanal 5, som fortsätter:

Annons

”Snart handlade Wonna med allt från ostar till badrumsmöbler och när hon på 80-talet flyttade till Holland köpte hon sina första fastigheter. 2001 var hon tillbaka i Sverige och idag är hon privat ägare till 850 lägenheter och 100 kommersiella lokaler där, bland annat Brantholmen 1 i Skärholmen, glaskomplexet Ellipsen samt slottet Yxstaholm [Svenskt Näringslivs f.d. konferensslott; red anm]. Det totala taxeringsvärdet för alla fastigheterna är över 450 miljoner kronor, men Wonna uppskattar marknadsvärdet till ca 1 miljard kronor.”

”Nu lämnar Wonna lyxvillan i Djursholm och flyttar in i en liten lägenhet i Akalla [där Klas Eklund bodde under tiden som familjefar, enligt sonen Sigge Eklunds bok*; red anm]. Snart kommer hon i kontakt med de två organisationerna, Hela Människan och Verdandi, vars mål är att hjälpa människor i Tensta. Hela Människan drivs av den numera pensionerade eldsjälen Maria och vänder sig till socialt utsatta människor och framförallt fattiga familjer. Verdandi drivs helt ideellt av Stig som genom att ordna olika aktiviteter jobbar för att få bort ungdomar från gatorna samt minska ungdomskriminaliteten. I programmet följer Wonna med på både nattvandring och hembesök och hon träffar bland annat ensamstående trebarnsmamman Mia som förlorade sitt jobb i våras när hennes barn blev sjuk i Crowns syndrom och som idag står utan pengar till hyra, kläder och mat. ”

TT skriver om programmet:

Annons

”I varje program lämnar en ’hemlig’ miljonär sitt privilegierade liv med en begränsad budget [för en tillvaro i påvrare miljö; red anm]. Där kommer de att arbeta under täckmanteln volontär för olika frivilligorganisationer. På den sista dagen avslöjar miljonären sin verkliga identitet och skänker pengar från sin privata förmögenhet.”

Den brittiska versionen av programmet hade premiär 2008. Första avsnittet av ”Den hemlige miljonären” sänds den 25 januari.

TT/Realtid.se

*Källa: Sigge Eklunds (f. 1974) barndomsskildring Det är 1988 och har just börjat snöa, Albert Bonniers förlag 2005

Annons