Finans Nyhet

Disney överens med Weinsteins

Publicerad

Som Realtid.se tidigare rapporterat kommer Disney och bröderna Weinstein, grundare av Miramax, gå skilda vägar. Nu har parterna kommit överens om vilkoren som ger Bob och Harvey Weinstein över 100 miljoner dollar.

Konflikten mellan de två filmbröderna å ena sidan och underhållningsjätten Disney å andra sidan har dragit ut på tiden, i över ett år har Weinsteins varit låsta i förhandlingar med Disney och inte kunnat arbeta.

Skilsmässan ser nu ut att bli mindre dramatisk än vad som var förväntat. Weinsteins kommer att även i framtiden jobba med Disney i separata projekt.

I fortsättningen kommer Disney att behålla varumärket Miramax samt rättigheterna till 300 filmer som till exempel Chicago, De hänsynslösa och Den engelska patienten. Bröderna Weintein å andra sidan får behålla dotterbolaget Dimension Film som producerar skräckfilmer, till exempel Scary Moie, samt en pengapåse med 100 till 150 miljoner dollar som de kommer att använda för att delfinansiera sitt nya produktionsbolag.

Annons

Bröderna har redan börjat söka ytterligare finansiering för det nya bolaget som nu går under det tillfälliga namnet The Weinstein Co. Med i styrelsen för detta bolag sitter bland andra Robert Redford och Paul Newman.

Anledningen till att parterna nu kommit överens anses vara bytet av vd i Disney. Den tillträdande vd:n Bob Iger har redan bytt ut Peter Murphy som ledde förhandlingarna med Miramax. Peter Murphy står den avgående vd:n Michael Eisner nära. Eisner har haft ett stormigt förhållande till de båda bröderna och var den som beslöt att inte förnya deras kontrakt med Disney efter att han ansåg att de började göra allt för dyra filmer som Cold Mountain och Gangs of New York.

Disney har även haft synpunkter på brödernas höga ersättningsnivåer och lönsamheten i Miramax.

Annons

En annan konflikt parterna emellan var den där Disney vägrade gå med på Miramax förslag att producera Peter Jackssons succétriologi Sagan om ringen.

Enligt bröderna så kvävde Michael Eisner kreativiteten och entreprenörskapet hos Disney.

– Det ironiska i det hela är att nu när vi löst vår konflikt och Disney fått en ny ledning kommer bolaget bemöta entreprenörskap på ett mycket bättre sätt, säger Harvey Weinstein till den amerikanska tidningen Mercury News.

Annons

Annons