Dinkelspiel pionjärsatsar och utmanar Kina

DinkelspielDinkelspiel
Kan EU bli självförsörjande på kisel? Det ska Jan Dinkelspiel ta reda på. (Foto: Leif R Jansson/Scanpix/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Finansmannen och den forne Robinsonkändisen vill utmana Asiens kiseldominans på marknaden med sin nya satsning Green 14.

Cia Erander

Hittills har Jan Dinkelspiel & Co investerat cirka 25 miljoner kronor i Green 14, ett projekt som Realtid uppmärksammat tidigare.

Nu kommer även ett tillskott på 9,4 miljoner från Energimyndigheten.

Målet är att den 15 ton tunga och åtta meter höga atombombsliknande skapelsen ska ro iland 40 miljoner kronor efter höstens kapitalrond.

Annons

Vattenånga istället för koldioxid

”Man stoppar in 10 till 15 kilo sand, extraherar alla föroreningar, och får ut ungefär fem kilo kisel”, förklarar den australienska ingenjören Adam Podgorski, Green 14:s vd och medgrundare, för Dagens Industri.

Slutprodukten kisel utgör grundmaterialet i solceller och halvledare, som är en stor del av batteriindustrin – en marknad som främst Kina dominerar.

Istället för koldioxidutsläpp alstras vattenånga.

Annons

Enligt KTH kan processen inleda en ny era inom kiselproduktion och bli betydligt mer miljövänlig och effektiv än tidigare metoder.

Kan putta ut Kina och Ryssland

”Om det lyckas kan det bli en ’gamechanger’. Det kan få med Europa i matchen igen”, säger Björn Glaser, expert inom högtemperaturmetallurgiska experiment och projektets ledare på KTH.

Dinkelspiel menar att det antagligen krävs en del offentliga medel för att USA och EU ska ”slippa köpa material från Kina och Ryssland”.

Annons

Reaktorn står nu på KTH och säkerheten är av högsta prioritet. Adam Podgorski medger att en explosion inte är någon omöjlighet.

”Men den är byggd så att en explosion bara skulle förstöra dess innanmäte. Det skulle inte påverka omgivningen”, säger han till DI.

Läs mer:
Så ska Jan Dinkelspiel göra fossilfritt kisel till guld. Realtid

Annons