Morgonsvepet

Deutsche Bank och UBS i fusionssamtal om förvaltning

Deutsche Bank och UBS i fusionssamtal om förvaltning, Rekordnivå för S&P 500 och Mer riskkapital i AP 1-4 – det är några av rubrikerna i morgonsvepet denna onsdagsmorgon.
 

Uppdaterad 2019-04-24
Publicerad 2019-04-24

Deutsche Bank och UBS i fusionssamtal om förvaltning
Den tyska storbanken Deutsche Bank och schweiziska storbanken UBS för allvarliga samtal om att slå samman sina respektive verksamheter för tillgångsförvaltning. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till källor med insyn i dialogen. En affär skulle skapa en ny europeisk storspelare inom området och skulle bättre kunna konkurrera bättre med de amerikanska jättarna Blackrock och Vanguard, skriver FT. Tyska Commerzbank har under en tid fört officiellt kända samtal om samgående med Deutsche Bank.

Rekordnivå för S&P 500
USA-börserna handlades upp rejält under den rapporttunga tisdagen och en ny rekordnivå noterades för indexet S&P 500. Makrodata över försäljningen av nya hem gav stöd, men fokus låg framför allt på bolagsrapporter. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. Dow Jones storbolagsindex steg 0,6 procent till nivån 26.656. Det bredare S&P 500 ökade 0,9 procent till 2.934 medan tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 1,3 procent.

CFO tar över som tf vd för Arion Bank
Arion Banki har utsett finanschefen Stefán Pétursson till tillförordnad vd från och med 1 maj. Uppdraget gäller till dess att styrelsen har anställt en ny vd. Det framgår av ett pressmeddelande. Nuvarande vd Höskuldur Olafsson meddelade förra veckan att han avgår som vd men sitter kvar fram till slutet av april.

Mer riskkapital i AP 1-4
Nya placeringsregler för AP-fonderna 1—4 presenterades av regeringen i en promemoria under tisdagen. Tanken är att fonderna ska få förutsättningar som liknar de för andra jämförbara institutionella investerare. Det rapporterar Sak & Liv. Första–Fjärde AP-fonderna ska bland annat få göra saminvesteringar i onoterade företag genom onoterade riskkapital­företag. De nya placeringsreglerna föreslås träda i kraft den 1 mars 2020.

Nya handelsmöten för USA och Kina
USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin reser till Peking för handelssamtal som inleds den 30 april, uppger Vita huset. Enligt USA står bland annat immateriella rättigheter och jordbruksfrågor på agendan. Det rapporterar TT.

”Räntehöjning dröjer”
SEB:s och Nordeas ekonomer tror inte att styrräntan kommer att höjas i år. Höjningen kommer först nästa år och därefter i betydligt långsammare takt än vad Riksbanken säger, enligt deras bedömning. Det rapporterar SvD.
– Konjunkturen är så pass dämpad att det inte blir någon höjning i år, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson, till tidningen.

Platsannonser