Finans Nyhet

Detaljhandeln drog upp Wall Street

Publicerad

Flera starka rapporter och en oväntad kraftig uppgång för detaljhandeln gav New York-börserna en skjuts uppåt i dag. Samtidigt visar ny statistik att inflationen fortsätter att hållas i schack.

Standard & Poor’s index för 500 ledande aktier steg till den högsta nivå på fyra år. Detaljhandeln drog upp kurserna på Wall Street . Dow Jones industriindex ökade med 0,7 procent till 10.628,9. Nasdaqs kompositindex steg med 0,4 procent till 2.152,8.

Till dagens vinnare hörde datortillverkaren Apple, som mer än femdubblade vinsten för räkenskapsårets tredje kvartal jämfört med motsvarande period föregående år. Även biltillverkaren General Motors aktie fick en skjuts uppåt efter en positiv analys från investmentbanken Lehman Brothers. Internetföretaget Google gynnades av att Lehman höjde riktpriset på aktien från 275 till 350 dollar.

Börserna fick även draghjälp av federal statistik som visade att USA:s detaljhandel ökade med oväntat höga 1,7 procent i juni. Samtidigt var konsumentpriserna i stort sett oförändrade jämfört med i maj. Konsumentprisindex, exklusive lättrörliga energi- och matpriser, ökade med låga 0,1 procent.

Annons

Siffrorna är fantastiska, både vad gäller inflationen och detaljhandeln. Den obefintliga inflationen är goda nyheter för börsen, sade portföljförvaltaren Steve Neimeth.

Jonathan Golub, aktiestrateg på investmentbanken JP Morgan, pekade även på att marknadsräntorna är ”förvånansvärt låga”. Brian Williamson, vice vd på aktieförvaltaren Boston Co., fyllde på med att oljepriserna är på väg ner.

För den råolja som levereras i augusti sjönk prisförväntningarna med 2,11 dollar till 57,90 dollar per fat, vilket minskar oron för att höga bensinpriser ska äta upp företagens vinster och hämma den privata konsumtionen.

Annons

Såväl Ericsson som Astra Zeneca steg med knappt en halv procent jämfört med stängningskurserna i Stockholm.

Dollarn stärktes mot kronan med 0,48 procent, och en dollar var värd 7,77 kronor.

TT

Annons

Annons