Finans Nyhet

”Det råder terrorbalans”

Publicerad

I vapenvilan, i väntan på överenskommelser, har nu Allaannonser.se slutat att indexera Blocket.se:s och Eniro.se:s radannonser. Under fredagen lämnar Blocket.se in sina slutliga kompletteringar till stämningsansökan mot Allaannonser.se. ”Det råder terrorbalans”, säger Ingemar Elfvin, vd för Koll.se som än så länge håller sig utanför annonskriget.

– Vi har plockat bort dem för tillfället på grund av konflikterna, bekräftar Jonas Söderqvist, vd för Allaannonser.

Som Realtid.se tidigare rapporterat stämde Blocket slutligen Allaannonser i mitten av juni, efter mer än ett halvår med hot. I dag lämnar Blocket in kompletteringar till stämningsansökan. Oklarheterna i det rättsliga läget har nu alltså lett till att Blockets annonser inte syns i en sökning på Allaannonser. Men även Eniros annonser är bortplockade, även om det inte finns något hot om stämning från Eniros sida.

– Vi har valt att lösa det på ett affärsmässigt plan och bett dem att plocka bort oss, säger Tommy Börjesson, ansvarig för radannonser på Eniro.

Annons

Anledningen till att Tommy Börjesson inte vill se Eniros radannonser på Allaannonser är i första hand det samarbete Allaannonser för med Metromarknad.

– Allaannonser säger att de är en sökmotor men de jobbar inte som en. I och med samarbetet med Metromarknad så tillåter de egna annonser i sökresultatet. Den andra biten är att de har en så kallad mouse over-funktion, det är inte heller något seriöst sätt. Då får du all information i sökmotorn och behöver inte gå till källan.

Enligt Jonas Söderqvist på Allaannonser arbetar han och kollegorna på att få fram en lösning på konflikten med Eniro.

Annons

Skulle en lösning kunna vara att hindra att Eniros radannonser visas på Metromarknad?

– Ja, det skulle kunna vara ett exempel på en möjlig lösning, säger Jonas Söderqvist.

Koll.se:s radannonser är fortfarande sökbara på Allaannonser, i väntan på vad som sker med Blockets stämning.

Annons

– Våra annonser är kvar eftersom vi inte har satt igång det här rävspelet med blockeringar. Blocket har blockerat Allaannonser från att indexera deras annonser. Men sedan hittar Allaannonser någon motåtgärd så eskalerar det till terrorbalans, säger Ingemar Elfvin, vd för Koll.se.

Att Koll.se ännu inte förhandlar med Allaannonser betyder dock inte att Ingemar Elfvin tycker Allaannonser gör något bra.

– Nej, vår åsikt är fortfarande att de snyltar på vårt varumärke och vår databas, säger han.

Tommy Börjesson på Eniro håller med om att Allaannonsers tjänst trots allt inte är så tokig för kunderna.

– Jag håller med om att det är praktiskt, vi är ju själva i sökmotorbranschen. Men Allaannonser måste hålla sig till branschstandards. De har varit lite väl kreativa för sitt eget bästa, säger han.

Annons