Finans Nyhet

Det näst vackraste plagget, del 1

Publicerad

Det näst vackraste plagget en man kan bära är smoking, förutsatt att den bärs rätt självklart.

Vilket det vackraste är återkommer jag till i vår då det passar bäst att bäras.

Smoking kan också vara ett av de fulaste plaggen, förutsatt att det bärs fel självklart.

Annons

Det sägs att djävulen sitter i detaljerna och det gäller även smokingen.

Det mest basala är: Det finns inget som heter gördel, och flugan ska vara svart!

Till skillnad från vad många tror så kan en smoking bäras korrekt, snyggt, sexigt och fortfarande vara konservativt elegant.

Annons

Det finns en uppsjö av varianter. Enkelknäppt, dubbelknäppt, midnattsblå (som sägs vara svartare än svart i månskenet om man ska tro Hertigen av Windsor), sammet, schalkrage (om den skall bäras bör den vara väldigt bred) och vit kavaj (dock endast söder om Kairo).

Men tillbaks till detaljerna; det mest grundläggande och också det enklaste sättet att få till det är flugan och skjortan. Har man en vanlig vit skjorta med nedvikt krage (vanlig krage), dubbla manschetter och en knytfluga (kan man knyta skorna så kan man knyta en fluga, det finns ingen anledning att ha en fuskfluga, de borde inte få säljas), så har man en fantastisk grund att stå på.

Skjorta med flärpkrage kommer endast Tom Wolfe undan med och bröstknappar hör till fracken. Man kan bära en skjorta av piké eller med veckat bröst men då ska det vara vanliga knappar och framförallt inte de svarta knapparna som blivit väldigt populära, de kännetecknar nämligen sorg.

Annons

Nyckeln till en lyckad fluga är att skaffa en ganska stor fluga och försöka få den att se liten ut, då ser den lite extra hemgjord ut.

Sen har vi det där med att ta av sig flugan ”à la Las Vegas-smörsångare”. Här finns en mycket enkel regel som också gäller för kavajen; gör det aldrig.

Detta får mig oavkortat att tänka på när jag satt på en restaurant i London för något år sedan, vi var ett sällskap om cirka 14 personer, klädseln var smoking.

Mitt under middagen tar en i sällskapet av sig kavajen då han upplever att det börjar bli lite varmt i lokalen, mycket kvickt till min positiva förvåning, så var en hovmästare framme och påpekade att det vore lämpligt att han satte på sig kavajen igen, för de andra gästernas trevnad. Som en mix av anglo- och frankofil så upplevde jag situationen som mycket inspirerande.

Hoppas nu att alla har smoking på julafton och inte väntar till nyår. Nästa vecka så kommer bilden att bli tydligare. Då talar vi om resten av väldens näst vackraste plagg.

God jul!!!!

af KlerckerHan återkommer med nya krönikor varje vecka på Realtid.se.

Annons