Finans Nyhet

”Det känns som ett slag i luften”

Publicerad
Uppdaterad

Den nya insiderlagen har gått under radarn i finans- och i advokatbranschen. Advokat Leif Gustafson och hans kollegor räknar dock inte med att lagen kommer nå några större framgångar.

Sara Johansson

Ett slag i luften, tandlös och betydande bevissvårigheter. Flera av Sveriges ledande försvarsadvokater skräder inte orden när de sågar den nya insiderlagen.

Förberedelse till grovt insiderbrott fanns från början inte med i den lagrådsremiss som justitieminister Beatrice Ask föreslog. Men efter påtryckningar från Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten och Finansinspektionen lades den punkten till.

Advokat Leif Gustafson, från Advokatgruppen, har försvarat flera personer som misstänkts för grova insiderbrott. Då Realtid.se når honom under måndagen förklarar han att han inte har läst det nya lagförslaget.

Annons

– Man kan lätt bli lite tveksam. Det finns ganska betydande bevissvårigheter i insidermål och det blir inte lättare om man straffbelägger förberedelsebrott.

– Det känns lite som ett slag i luften, säger Leif Gustafson.

Han konstaterar att i och med att man ändrar lagen får han troligtvis fler klienter.

Annons

Advokat Henrik Olsson Lilja, från advokatfirman Althin, har hört talas om lagförslaget men att lagen är godkänd av Lagrådet och träder i kraft i juli kommer som en direkt nyhet för honom.

– En del lagstiftning penetreras väldigt nogrannt och man har stora offentliga betänkanden men vissa saker passerar väldigt snabbt och i så fall tillhör det här förslaget den senare varianten, säger Henrik Olsson Lilja.

Han är tveksam till lagförändringen och pekar, liksom Gustafson, på åklagarens bevissvårigheter när det gäller insiderbrott.

Annons

– Jag ställer mig tveksam till om åklagarna får så mycket hjälp av den här lagstiftningen. Åklagarna kan säkert känna sig inspirerade nu när de även kan åtala för förberedelse, men det är inte säkert att det leder till fler fällande domar.

Henrik Olsson Lilja menar att EBM istället borde fokusera på bättre utredningar och lägga ner mer tid och energi på dem.

Advokat Per E Samuelson håller med sina kollegor och menar att den nya lagförändringen är tandlös.

– Det går aldrig att lagstifta bort bevisproblem och de problem som Ekobrottsmyndigheten har haft i de här typerna av mål har handlat om att man har väckt åtal utan bevis. Det går aldrig att skriva en lag där åklagaren slipper att bevisa något, säger han.

Per E Samuelson, från Samuelson, Schönmeyr & Wall, menar att Ekobrottsmyndigheten hittills har förlitat sig på Finansinspektionens utredningar och struntat i att göra sina egna.

– Det är ganska komplicerad materia som varken polis och åklagare behärskar. Det är lätt att väja för den svårigheten och göra slarviga utredningar men det straffar sig när de kunniga klienterna kommer in i rättssalen och berättar hur det gått till, säger Per E Samuelson.

I går rapporterade Realtid.se hur även Finansförbundet blev tagna på sängen av den nya lagförändringen som träder i kraft den första juli.

Annons